maandag 21 oktober 2013

We worden ook al gefilmd terwijl we boodschappen doen


We worden ook al gefilmd terwijl we boodschappen doen



Supermarkten zijn met camera's' uitgerust om allerlei informatie te verzamelen van de winkelende Nederlandse burger. Het wordt ook wel retail bewaking genoemd.
Ze willen een database vastleggen welke klanten er in welke winkel komen, hun leeftijd, hun geslacht en welke producten ze kopen.

Ik vind het een akelige gedachte dat ik gefilmd wordt tijdens mijn shopping trip.
In de new York Times stond geschreven dat er zelfs de voetstappen gemeten worden om te bepalen hoe lang iemand er over doet voordat hij de winkel weer verlaat. Winkelpersoneel wordt voorzien van kleine camera´s of filmen je emt hun mobiele telefoon als ze rondlopen in de winkel. Er zijn zelfs poppen die in de winkel staan die een camera in hun ogen hebben.


Winkeliers willen weten waar je heen gaat
Hoe lang ben je in een bepaald gangpad gebleven
Naar welke levensmiddelen keek je het langst
Ben je jong of oud
 
 
Zonder onze toestemming nemen ze foto´s, filmen ons en nemen onze gesprekken op en filmen onze bewegingen. Zelfs de werknemers van de winkel worden vaak gecontroleerd door ook hun email te checken, de zogenaamde email scanning. Op een Amerikaanse site las ik dat de merken Chips Ahoy en Rits zelfs hightech camera´s hebben ontwikkeld om alle informatie te verzamelen. Uit deze gegevens zal een database worden vastgelegd

Ik vind het in strijd met onze privacy dat bedrijven dit met ons doen zonder onze toestemming.
De Media Markt gebruikt deze methode net zoals de grote supermarkt ketens. In onze wet is vastgelegd dat je dit niet mag doen, waarom gebeurd het dan toch?

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).
 
Ik ben me er een beetje meer in gaan verdiepen en in onze wet staat dat politie en de gemeente de macht hebben om ons overal te filmen voor de veiligheid van het land.
Cameratoezicht en andere vormen van fotograferen of filmen van mensen in het openbaar mag dus alleen als dat aangekondigd is.

Heimelijk cameratoezicht, zoals de wet dat noemt, is dus verboden. Een bezoeker of passant moet dus op een of andere manier weten dat hij gefotografeerd of gefilmd kan worden. Vaak gebeurt dit door een bordje bij de ingang op te hangen.
Ook een mededeling op de uitnodiging of het ticket wordt wel gebruikt.

Het hoeft niet per se een schriftelijke aankondiging te zijn. Sommige winkels hangen bijvoorbeeld een monitor net na de ingang waarop te zien is wat de beveiligingscamera’s filmen. Ook zo kun je mensen informeren dat er camera’s hangen. En als de camera zelf meteen duidelijk zichtbaar is, dan is een apart bordje niet meer nodig.

Hier een PDF over achtergrond studies met betrekking tot camera toezicht




Geen opmerkingen:

Een reactie posten