zaterdag 14 september 2013

James Randi en zijn verzet tegen spirituele fraude

James Randi en zijn verzet tegen spirituele fraude

 



Ik vindt het altijd een leuke discussie – ik bedoel, beschikken waarzeggers of mediums nu werkelijk of bijzondere gaven of niet? – of werken ze, zoals Randi stelt via listige middelen van bedrog?
Randi is niet zomaar een scepticus, hij is een zeer ervaren goochelaar en humorist.
 
Zijn toespraken zijn dan ook altijd voorzien van prachtige experimenten die maken dat je vrijwel direct geboeid raakt. Deze leuke oudere heer met witte baard zegt en stelt echter dingen die een mens wel terdege te denken geven. De reden dat Randi zich zo verzet tegen wat hij spirituele fraude noemt, is het gegeven dat zoveel mensen er op de een of andere manier niet alleen een geloof aan hechten, maar er zelfs beslissingen op afstemmen.
 
 
Randi vindt dat verschrikkelijk, en ook het feit dat er jaarlijks biljoenen dollars in de zakken van deze mediums verdwijnen. Hoewel ik mezelf nogal neutraal opstel tegenover deze zaken, kan ik echter niet anders dan Randi een heldere denker noemen en een zeer getalenteerd goochelaar.
Wanneer Randi verteld over de zogenaamde gesprekken met de doden, kun je niet anders dan lachen. Maar hij maakt vooral duidelijk hoe gemakkelijk het bedrog samen te stellen is, en hoe gemakkelijk mensen naar een bepaald punt van beleving te leiden zijn.
 
 
Eenmaal op dit punt aangekomen lijkt alles werkelijk en alles wat er door de mediums gesteld wordt een daadwerkelijk aanknopingspunt te vormen met de echte belevenissen van iemand die in het
 
publiek zit.
Maar dit wil natuurlijk nog lang niet zeggen dat de mediums werkelijk in contact staan met de doden of met de geesten.
James Randi is niet bepaald een onbemiddeld man.
Zo stelde hij een miljoen dollar ter beschikking aan ieder medium dat werkelijk bewijzen kan zaken te doen die niet wetenschappelijk te verklaren zijn.
 
 
 
 
 
 
 



Een ieder die van zichzelf gelooft over paranormale gaven te beschikken kan dan ook daadwerkelijk aanspraak maken op dit geld. Tot nu toe is er geen enkel Medium, onbekend of populair, die deze uitdaging is aangegaan en heeft bewezen dat er meer is tussen hemel en aarde waar op een bepaalde manier aanspraak op gemaakt kan worden.

Tja, ik verbind er geen conclusies aan, maar ik vindt het interessant genoeg om eens onder de aandacht te brengen. Voor wie James Randi zelfs eens wil horen redeneren, hier vindt je een leuke clip van hem:
 
 
 

Maar ook zijn zeer uitgebreide documentaire is de moeite van het kijken, luisteren en overdenken waard: have fun!
 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten