dinsdag 15 oktober 2013

Het digitale wonder van staatsschuld

Het digitale wonder van staatsschuld

 



Staatsschuld, wat is het? In Amerika is het bijvoorbeeld de Staat die zo'n 300 triljoen dollar aan de banken schuldig is. Welnu, het vreemde is dat dit bedrag niet eens in papier uitbetaald kan worden! Dat betekent heel eenvoudig dat er biljetten te kort schieten om dit bedrag ooit te kunnen dekken!
Welnu, ons geld is dus over het algemeen ‘digitaal’ en bestaat uit niet meer dan getallen op een scherm. Wanneer we bijvoorbeeld onze boodschappen afrekenen op de pin, vindt er in zijn geheel geen transactie van biljetten plaats.
 
 
Er zijn alleen nog de getallen, de kunstmatige credit in een flipperkast of computerspel.
 
 
Geld is dus niet alleen niet echt – het is in de meeste gevallen niet eens meer aanwezig. Is het al wel aanwezig, wat is de waarde van papier?
 
We zien niet alleen een globaal totaal fictieve staatsschulden ontstaan, we zien in alle opzichten de kenmerken van een spel dat alleen waar is voor de spelers die op welke manier dan ook in de regels zijn verwikkeld. Nu we weten dat onze wereld zo kunstmatig is, dat er zelfs geen fysieke betaalkrachten bestaan, wat moeten we dan nog met dit alles? En waarom is dit zo moeilijk te begrijpen? Er zijn nog steeds vele Nederlanders die werkelijk geloven dat zij aan hun toekomstige voorzieningen betalen. Dat zij betalen voor sociale zekerheid, ziekenfonds, etc.
 
De aard van het betaalmiddel waarmee zij dit doen bestaat echter helemaal niet. De meesten hebben al gekozen voor automatisch betaalverkeer en internetbetalingen die in werkelijkheid niet eens maken dat er ook maar zoiets als een biljet wordt verplaatst.

De wereld is verworden tot een nachtmerrie van fictie, die voor een ieder die in dit verhaal is terechtgekomen een werkelijkheid op zichzelf is gaan vormen die nergens meer in ankert.
 
 



Nieuw dit najaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten