maandag 7 oktober 2013

Oog om Oog …. en de hele wereld wordt blind!


Oog om Oog …. en de hele wereld wordt blind!


 
 
Is er werkelijk zoiets als een menselijke autoriteit die kan beslissen over het leven of de dood van een schuldenaar, een misdadiger, een zondaar?
 
 
Niet iedereen heeft er de moed voor om een werkelijke executie te aanschouwen, maar voor wie de beelden wel beziet valt de vraag die aan het einde van deze korte docu gesteld wordt maar moeilijk te beantwoorden: ‘Is deze uitkomst werkelijk het lichtend voorbeeld van gerechtigheid?’
 
 
Tja, ik heb me voorgenomen om niet eens de moeite te doen om zo'n vraag te beantwoorden omdat mijn hart het antwoord al heeft. En ja, ik weet het, er zijn natuurlijk al evenveel mensen die stellen dat sommige vormen van kwaad alleen op deze wijze gestraft kunnen worden om herhaling te voorkomen.
 
De vraag is echter of herhaling wordt voorkomen? Het antwoord op die vraag is niet alleen een wetenschappelijk verifieerbaar nee (want in die landen of staten waarin de doodstraf wordt gehanteerd heeft deze niet de afschrikwekkende werking die het volgens velen wel heeft, en dringt het de misdaadcijfers niet terug, sterker nog, zit de misdaad in een klimmende lijn), maar het is dus veelmeer een stelling met een vraagteken.
 
Die stelling is dan ook het eenvoudig: Oog om Oog! En inderdaad, zoals Ghandi al opmerkte, is de uitkomst van een dergelijke stelling uiteindelijk niet meer dan de blindheid van de hele wereld.
Er zijn dan ook niet voor niets steeds meer mensen die voor dit feit ontwaken en stellen dat vrede niet meer is dan oorlog die slaapt. Want hoe wreek je bijvoorbeeld 20 miljoen doden?
Door een paar lagere gelederen en rangen op te hangen die voor een dergelijk eindresultaat verantwoordelijk waren? Zijn daarmee alle wonden geheeld?
 
 
Is daarmee de zaak recht gezet of is er zoiets ontstaan als eerherstel?

Die vraag mag u ook voor zichzelf beantwoorden, maar ik zeg nee. Want de complexiteit van het werkelijke vraagstuk is te groots voor de banaliteit waarin we eventueel zouden kunnen vervallen door deze vraag met een ja te beantwoorden.

Oog om oog werkt aantoonbaar niet, sterker nog, een wereld die zich laat leiden volgens een dergelijk principe ligt altijd opnieuw uitsluitend op ramkoers met zichzelf omdat zij blind is voor de gevolgen van zichzelf.
 
 




 

Nieuw dit najaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten