maandag 2 december 2013

The Sixth Sense – maar dan echt!

The Sixth Sense – maar dan echt!





Een van de spannendste paranormale thrillers vindt ik nog altijd The Sixth Sense, en niet alleen vanwege de uitstekende acteerprestaties en het spannende en wel doordachte verhaal. Nee, het zijn vooral de locaties in de Amerikaanse stad Philadephia die het hem doen.
De straatbeelden, de huizen, de oude hekken, de parken, de oude haven, de soms angstaanjagende standbeelden, de oude begraafplaatsen en de hoge zwijgende bosranden waarachter de hoogbouw omhoog torent (op een mistige dag nog het meest lijkend op reusachtige grafstenen) scheppen een natuurlijk decor voor duistere vertellingen.

Het huidige Amerika dankt haar bestaan aan Philadelphia waar de onafhankelijkheidsverklaring werd opgetekend en het land van godsdienstige en persoonlijke vrijheid haar eerste echte gestalte kreeg. Philadelphia is tevens het toneel van vele paranormale verschijnselen – en velen geloven dan ook dat de geesten van de voorvaderen waaraan de vrije versie van Amerika haar bestaan dankt er nog steeds rondwaren.

In The Sixth Sense komt dan ook een stukje van de beladen geschiedenis van Philadelphia naar voren wanneer de kleine Cole die met de geesten communiceert zijn leeraar verteld dat het schoolgebouw oorspronkelijk een gerechtsgebouw was waarin tevens mensen werden opgehangen.
In het echte Philadelphia zijn dan ook vele locaties te vinden waarvan wordt gezegd dat ze behekst zijn! Een van die plaatsen is The Eastern State Penitentiary ( gevangenis) waar ook Al Capone nog een tijd heeft gezeten. In celblok 12 zowel als in de dodencellen laten zich op onverwachte tijden nog stemmen horen die op tape zelfs duidelijk verstaanbaar zijn.
Het plein Washington Square diende voordat het in een stadsplein werd als kerkhof. Sedert 1825 is het plein een onderdeel van een park. Ook over dit plein en het park doen vreemde verhalen de ronde, maar er is wel degelijk meer met deze plek aan de hand dan slechts wat verhalen alleen.

Want de straten en de parken die er zich dichtbij bevinden bieden plaats aan de grote daklozengemeenschap van Philadelphia – Washington Square is en blijft echter zo goed als verlaten.

The Sixth Sense is dan ook niet voor niks opgenomen in Philadelphia – deze stad loopt letterlijk over van de geschiedenis – en sommige van die gebeurtenissen lijken diepe en nog steeds levende sporen te hebben getrokken in de metropool die we er vandaag de dag kunnen aantreffen. Het is een natuurlijk decor voor duistere vertellingen, en dat zal het waarschijnlijk ook altijd blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten