maandag 2 december 2013

Vandollum´s Kerst Preek voor 2013

Vandollum´s Kerst Preek voor 2013





Ik heb vannacht de hele nacht niet geslapen en het malen in mijn hoofd begon weer.
Je zit over allerlei zaken na te denken en zo kwamen ook de gedachten over Kerstmis.
Heel lang geleden werd er in een klein dorpje in Palestina een baby geboren in een arm gezin.
Het kind werd bij het vee gelegd in een kribbe met stro en kreeg zelfs niet een geboorteakte.
De baby werd geboren uit een maagd en in die tijd werd je dan een bastaard genoemd.
Toen de baby werd geboren scheen er een heldere ster aan de hemel. De mensen stonden op end eden gewoon hun ding maar er was iets groots gebeurd. de zoon van God was geboren, de verlichte, geboren in een stal in Bethlehem die een nieuw tijdperk zou inluiden.


De baby kreeg de naam Jezus en hij groeide op tot een mooie volwassen man.
Hij had niet echt succes i zijn leven en hij zwierf van plek naar plek. Hij paste zich aan zijn omstandigheden aan en sprak de rijken en de armen toe. Hij sprak over goddeloosheid, vervloekte de priesters en bestormde letterlijk de gevestigde kerk. Hij had volgelingen, onwetende vissers en timmerlieden die niet konden lezen of schrijven. Hij zag er onverzorgd uit met zijn lange haren en baard, armoedige kleding en men noemde hem een anarchist en ze wilden hem opsluiten gewoon uit voorzorg.
De mensen d

ie in die tijd leefden snapten niets van zijn preken want ze stonden haaks op wat hen werd voorgeschoteld. Hij stelde de mensen gerust dat het morgen allemaal anders zou zijn. Hij leerde ze om alles te respecteren om hen heen, de lucht, de vogels en de bloemen. Jezus was tegen gezag en fel tegen de overheid. Hij kleineerde straffen en bood weerstand tegen boosdoeners en tegen onrecht. Hij droeg de mensen ook op om overvallers te beroven wat hen natuurlijk toen nog niet begrepen.


De elite in die tijd zagen Jezus als een bedreiging en wilde van hem afkomen door hem te vermoorden.Ik wil Jezus natuurlijk geen anarchist noemen want ik zou meteen een mes in mijn rug krijgen. De huidige kerk mag zich niet het geloof waardig prijzen, althans niet het geloof wat Jezus verkondigde, het Woord van God. Twintig eeuwen later worden er namelijk nog mensen vermoord vanwege hun Christelijke geloof. Vroeger werden de mensen vervolgd , kregen een martelaarsdood voor hun overtuigingen en geloof. Ook nu nog worden Christenen gezien als een bedreiging voor de maatschappij en samenleving.

Toen Rome in brand stond werd beweerd dat de Christenen het deden en ze werden vervolgd door de Romeinse overheid, ze werden onthoofd, verbrand op de brandstapel en aan de dieren gevoerd.

Waar zijn we dan nu anno 2013?




Ik zie de geschiedenis zich herhalen voor mijn ogen. Er is een groot vooroordeel tegen mensen die zich verzetten tegen materie die hen opgedrongen wordt. De wereld wordt overheerst en beheerd door een dominante macht en iedereen die verzet wil plegen moet het loodje leggen. Ook nu worden anarchisten meedogenloos vervolgd en afgemaakt. Die mensen die deze wrede acties uitvoeren zweren bij het geloof van Jezus Christus. Ze leven hypocriet in liefde en vrede en menselijke broederschap. Ze plegen misdrijven en stellen het volk er verantwoordelijk voor.

Indien Jezus overweegt terug te komen op aarde dan zal hij echt wel

de schouders op halen over de instelling van het volk.


Niemand van ons weet of de Bijbel echt is maar ik geloof er wel in. Ik heb toch echt gelezen dat jezus zich wel degelijk verzette tegen gezag en autoriteit. Hij was tegen straffen en tegen alle menselijke oordelen. Hij veroordeelde rijkdom en hij veroordeelde priesters en kerken. Hij stond geheel alleen met zijn beweringen en zelfs zijn volgelingen hadden er lang voor nodig om hem te geloven. We zien Jezus als menselijk maar hij is de zoon van God. Een wezen van universele intelligentie en expressie en kennis alwetend en almachtig. Hij is alomtegenwoordig. De kerk stelt dat ieder mens op aarde de vrije wil heeft en dat God almachtig is. Jezus zei dit niet hij vervloekte zelfs de kerken hij creëerde een geloofsbelijdenis. Hij creëerde de wet van liefde, heb uw naasten lief zoals u zelf met heel uw hart!

OORDEEL NIET OPDAT GIJ NIET GEOORDEELD WORDT


Met andere woorden: Bemoei je met je eigen zaken.




Mijn visie is dat Jezus op aarde kam om een bestaande structuur helemaal te veranderen. Hij wilde het corrupte systeem vernietigen en de macht de kop indrukken en een nieuwe wereld creëren. Een universeel rijk waarin de mens tot zijn recht komt, een tijdperk van vrede en liefde, een tijdperk van broederschap.

De wereld behoort toe aan de mens die God geschapen heeft


De mensheid wereldwijd

herhaald oude patronen en wacht eeuwen lang

op wat?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten