woensdag 6 november 2013

Hoe ga je als ouder om met een Tiener ?

Hoe ga je als ouder om met een Tiener ?




Veel tieners hebben een slecht zelfbeeld anno 2013. Ze lijden aan depressies en beginnen op jonge leeftijd al aan diëten, roken en alcohol. Hoe kan je als ouder helpen om je kind zich beter te laten ontwikkelen en een goed zelfbeeld te creeren.?

Diëten
Als het over het lichaamsbeeld gaat van de tiener of andermans gewicht benadruk altijd e positieve dingen van iemand. Vertel je kind dat ieder mens wel iets moois te bieden heeft . Tieners hebben de hele tijd honger, geef ze dan eens cracker´s of een gezonde groente of vleeswaren. Maak eten interessant, maak voedzaam eten en leer ze verschillende smaken. Laat de tiener geen voorgeschotelde reclames zien waarin anorexia modellen de beeldbuis passeren. Blijf een open communicatie hebben met je kind en praat met hen als je ziet dat ze met hun zelfbeeld worstelen


Alcohol
Geef voorlichting over het gebruik van alcohol en praat ook met je kinderen over andere drugs. Zeg je kind dat maakt niet uit wat er is dat ze je alles kunnen vertellen en dat je altijd voor hen klaar staat. Praat over de filosofie an drinken, de gevolgen, wat is te veel en wat is te weinig. Houdt hun sociale kringen in de gaten en grijp in wanneer nodig. Let op dubbele boodschappen want tieners zenden die uit. leer de vrienden van je kinderen kennen en geef hen genoeg redenen om andere zaken aan te pakken dan het nuttigen van alcohol.


Geld verdienen
Tieners vragen altijd om materiële dingen en naarmate ze ouder worden wordt deze behoefte groter. Er is natuurlijk een minimum leeftijd verbonden aan werken, maar toch willen ze vaak de bevrediging hebben dat ze werken voor hun geld. Denk aan baantjes zoals babysitten of dieren oppasser. Leg hen uit wat deze baantjes inhouden. In de zomer kan men vaak hulp gebruiken op de velden met het plukken van bloemen of groentes. laat ze de tuin opruimen, gras maaien of harken. Er zijn allerlei kleine karweitjes in huis die tieners makkelijk kunnen doen.


Grenzen
Een tiener heeft grenzen nodig dat hoort bij de ontwikkeling. Het zijn noodzakelijke grenzen die hen alleen maar ten goede komen. Tieners veranderen snel en hebben dan zelf een gebrek aan controle. Stel een tijd in dat ze uiterlijk binnen moeten zijn bijvoorbeeld wanneer de lampen aangaan. Voorkom stiekem iets doen en houdt de communicatie oen met je kind. Bespreek samen de belangrijke regels en leg als ouder uit waarom je de regel instelt. Maak heel duidelijk bekend wat de gevolgen zijn als ze een regel in huis overtreden.


Praten
Altijd blijven praten met je tiener. Elke dag zo´n half uur over ditjes en datjes maar ze altijd laten weten dat ze alles kunnen bespreken. Leer ze over hun lichaam en seks en heb er geen schaamte over. Gesprekken samen met je kind zijn altijd voor beide partijen leermomenten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten