woensdag 6 november 2013

Joan Derk van der Capellen en Francis Capelle




        Joan Derk van der Capellen en Francis Capelle

Joan Derk van der Capellen was de auteur van een pamflet die tegen de politieke elite was zo rond 1781. De republiek der Verenigde Nederlanden werd toen ook geblindeerd door de geloofsbelijdenis van de patriotten. Nederland kreeg in die tijd veel te verduren en de Oranjegezinde en Amsterdam, kregen altijd de zin. Deze persoon kwam uit de Staten Overijssel en stelde veel zaken aan de kaak. Dit pamflet werd ten strengste verboden en zelfs de verspreiding ervan werd verboden.
De oranjes pakten toen al alle vrijheden af van het volk en daardoor ging het het nederlandse volk steeds slechter. Willem de tweede stelde toen alle regerings-regelementen vast en het volk moest buigen. Capellen was onrecht aangedaan en dat moest aan de kaak gesteld worden. het capelliaanse perspectief was de aanloop tot het verzet in Nederland.




"Verzamelt U elk in Uw steden en ten plattelande in Uw dorpen. Komt vreedzaam bijeen, en kiest uit Uw midden een matig aantal goede, deugdzame, vrome mannen; kiest goede patriotten, waarop gij vertrouwen kunt. Zendt dezen als Uw gecommitteerden naar die plaatsen, waar de Staten van Uw verschillende provincies vergaderen en beveelt hun, dat zij zodra mogelijk bij elkander komen om uit naam en op het gezag dezer natie, met en naast de Staten van elke provincie een nauwkeurig onderzoek te doen naar de redenen van de verregaande traagheid en slapheid waarmee de bescherming van het land tegen een geduchte en vooral actieve vijand wordt behandeld. Beveelt hun verder, dat zij insgelijks met en naast de Staten der bijzondere provinciën een raad voor Zijne Hoogheid kiezen, en hoe eerder hoe liever al zulke middelen helpen beramen en in het werk stellen als tot redding van het benauwde vaderland dienstig zullen worden geoordeeld. Laaten uwe gecommitteerdens u lieden van tyd tot tyd, door middel der drukpers, in het publiek openlyk verslag doen van hunne verrigtingen. Zorg voor de vryheid der drukpers, want zy is de eenige steun van u lieder nationaale vryheid. Als men niet vry tot zyne medeburgers kan spreeken, nog hen by tyds waarschouwen, dan valt het den onderdrukkeren des volks zeer gemakkelyk hunne rol te speelen: hierom is het, dat zy, wier gedrag geen onderzoek kan lyden, altyd zo teegen de vryheid van schryven en drukken yveren, en wel gaarne zouden zien, dat niets gedrukt en verkogt wierd zonder permissie
Van der Capellen voerde een eenzame strijd en schroomde zich niet om uitspraken te doen over de corruptie van de Oranjegezinde. Hij creëerde twee groepen in dit land de fortuinzoekers tegenover de patriotten. De strijd werd begonnen in Overijssel en werd een strijd op nationaal niveau.Het pamflet von Capellen sloeg in als een bom.








Waarom ik dit schrijven van Joan Derk van der Capellen heb aangehaald heeft de volgende reden. Al sinds hij kind was heeft deze man die ik ken zich verzet tegen de Staat der Nederlanden. Hij weet waarover hij praat en in alle opzichte zie ik een grote gelijkenis in kennis en gedrag tussen de man die leefde in de 18e eeuw en de man die nu Capelle heet in de 21e eeuw.
De vroeger levende Capellen was tegen de overheid en was bang voor de militaire en politieke macht. Hij was een eenling die zonder een machtspositie in het politieke leven toch machtige tegenstanders wist te bemachtigen. Hij ontmaskerde eenlingen, spionnen, verklikkers en aanbrengers. De elite die openhartig de samenleving leeg plunderden. Hij creëerde het pamflet voor de slappe natie die hem niet geloofde. Mensen gaven hem de titel van gespleten persoonlijkheid en beschreven hem als een man van tegenstrijdigheden. Hij leefde een leven vol met gevaren en hij moest zich bang maken voor zijn eigen veiligheid.







Francis capelle op Knoowy met het boek Tegenlicht




Wereldwijd schudt de economie op zijn grondvesten. In vele landen neemt de sociale onrust toe. De Alternatieve Media roept de burgers op om op te staan tegen de overheden die geen oog meer hebben voor de belangen van het volk. In Nederland verloopt het al niet veel anders. Het geluid van de rebellen zwelt aan. Maar wie zijn deze grootmeesters van de roerspraak en welke belangen vertegenwoordigen zij? Tegenlicht neemt Micha Kat, Ad van Rooij en Arend Zeevat (Argusoog Radio) onder de loep. Tegenlicht leest als een politieke thriller en in feite is het dat ook. Niets is wat het lijkt, vooral niet achter de schermen van de Alternatieve Media. Het boek leidde tot een engelstalig interview met CentralFreedomRadio dat hier valt te beluisteren:

Interview met Freedom Central



De kennis van de Heer van der Capellen kwam niet uit boeken maar zat in zijn hoofd. Hij wilde een algehele omvorming van de maatschappij. Hij was een verwoede voorvechter van rebellie vanuit de provincie Overijssel. Zijn houding door rebellie gedreven werden veroorzaakt door zijn bittere levenservaringen.
Het gedeelte Twente werkte goed tegen in zijn activiteiten en hem werden meerdere locaties ontzegd. Hij vervloekte steeds meer de troon en de overheid en praatte continue over dit vervloekte land. Het pamflet werd door de staat verboden want het zou tegen de oranjes zijn gericht. Tegen de banden met Engeland waarin zaken werden blootgesteld van een oligargisch regeringssysteem.
De schrijver van het pamflet zet concrete misstanden aan de kaak, deed een groot onderzoek naar misstanden in de maatschappij, wilde en democratie boven alles en wilde nationale vrijheid van de burgers en een vrijheid van drukpers. Een strijd voor mensenrechten stond voorop.


Alle mensen zijn vrij geboren. De een heeft van nature over de ander niets te zeggen. De ene mens is wel wat verstandiger van geest of wat sterker van lichaam of wat rijker dan de ander; doch dat geeft hun, die verstandiger, sterker of rijker zijn, niet het minste recht om over de minder verstandigen, minder sterken, minder rijken te heersen. God, ons aller Vader, heeft de mensen geschapen om gelukkig te worden en aan alle mensen - niemand uitgezonderd - de verplichting opgelegd, om elkaar zoveel mogelijk gelukkig te maken. Om dit goede doel van de Schepper te bereiken, dat is om hun geluk te bevorderen, hebben de mensen gevonden dat zij niet beter kunnen doen dan zich in groten getale - somtijds van enige miljoenen - bijeen te voegen en grote maatschappijen te vormen, waarvan de leden (wat ge altijd goed in het oog moet houden) van nature allen aan elkaar gelijk zijn, en de een niet onderworpen is aan de ander. In deze maatschappijen - meestal burger maatschappijen, volken of naties genoemd - verbinden zich de leden of participanten om elkaars geluk zoveel mogelijk te bevorderen, en elkaar onderling met vereende krachten te beschermen en in het ongestoorde genot van alle eigendom, bezittingen en alle geërfde, en wettig verkregen rechten te handhaven'.


Capellen voerde een binnenlandse vrijheidsoorlog in zijn eentje.




De laatste jaren van zijn leven boekte hij grote successen in de omgeving Twente en ook in de Binnenlandse politiek. De dood van deze verzetsstrijder was een schok voor velen en toen hij stierf luiden de klokken in Ootmarsum, Enschede, Oldenzaal, Goor, Almelo en Rijssen. Vele burgers verloren een vriend die streed voor de vrijheid van de mens.


De Vriend van de Onderdrukte Vijand was er niet meer, iemand in wie de natie het volste vertrouwen had. De gehele natie schonk hem zijn vertrouwen en sloten hem in zijn hart.
Ze hadden samen het zelfde doelwit in het oog en de zelfde weg om het te bereiken.


Eind jaren zeventig begon Van der Capellen de tol te betalen voor zijn actieve leven. Aan een vriend schreef hij begin juli 1779: ‘daar ik duidelijk bespeurde dat ik, schoon pas 38 jaren oud, inderdaad reeds versleten ben. Ziekte, veel werken en een overmaat van verdriet hebben mij voor mijn tijd oud gemaakt’ (geciteerd in: Wekker, 59). Afgemat door politieke intriges en huiselijke miserie - zijn vrouw leed aan een ernstige longaandoening - werd de gedreven en onvermoeide werker die Van der Capellen was, begin juni 1784 getroffen door verlammingsverschijnsel aan armen en benen. Kort daarna overleed hij, slechts 42 jaar oud, in het huis van een vriend in Zwolle. Volgens contemporaine critici zoals het politieke weekblad Janus (1787), werd zijn achterneef Robert Jasper van der Capellen te licht bevonden om zijn politieke erfenis met succes over te nemen.

Baron van der Capellen was een strijder voor het Nederlandse recht van de burger en strijder voor de democratie. Hij was een serieus iemand met veel sarcasme een man die in die tijd de dingen al heel helder zag. Na zijn dood verscheen er de ene publicatie na de andere waar veel mensen aanhanger van hem waren en veel mensen ook tegen hem waren.

Hij werd uitgescholden en bejubeld als een Overijsselse edelman en als politicus.





Van der Capellen wist de publieke opinie te beïnvloeden, hij liet burgers petities ondertekenen en bracht geheime stukken boven water. Hij hield corrupte staats plannen tegen en wilde een nieuwe politiek creëren. Deze man was creatief, was handig in zijn woordgebruik en wist de medemens te inspireren.

Capellen´s grootste doelstelling was een beter politiek klimaat creëren en de kloof tussen volk en regering kleiner maken.




Per ongeluk stuitte ik op het artikel van Joan derk van der Capellen. Mee dat ik alle informatie bijna doorgelezen had had ik het kippenvel op mijn armen staan. Er waren zoveel gelijkenissen tussen de baron en mijn partner dat ik het niet kon nalaten om dit artikel er aan te wijden.
Freespeech on Air is een You Tube Kanaal dat onlangs gestart is en dat van een dakloze positie waarin we beiden verkeren. Mensen hebben zich altijd afgevraagd waarom vandollum zo is als ze si. Veel verklaren mijn schrijfsels waar ik mensen waarschuw wat mij allemaal is overkomen, ik deel mijn kennis net zoals Francis en probeer meer saamhorigheid en empathie tussen het volk te creëren.
Ik las dat de baron een eenzame strijd voerde maar zo is dat ook in zijn en mijn leven.

Freespeech on Air staat voor:





Dit kanaal wil de stem der rede laten klinken in tijden waarin de politieke waanzin en de volkse dwaasheid regeert. Dit kanaal wil dat u zich beseft dat u de verandering bent die anderen beloven en propageren, maar nooit brengen. Dit kanaal wil dat u zich beseft dat de grootte van de macht nooit groter is dan de hoeveelheid onmacht die u er tegenover plaatst! Dit kanaal bevat geen enkele politieke boodschap daar politiek altijd en onder iedere omstandigheid een ander woord is voor het deurwaardersschap namens de Elite. Dit kanaal wil dat u terugkeert naar uw menselijkheid, en hoopt bij te dragen aan een warm hart onder de gelederen die aan hun geboorte het recht ontleenden om deze aarde te bevolken




De alternatieve media liegt niet, maar is de leugen!


Geen geld, wel Krasnapolsky!

Schijt aan klokkenluiders, schijt aan het volk!



Wat zeg ik altijd:


SAMEN STAAN WE STERK


IK BEN TROTS OP HEM




Geen opmerkingen:

Een reactie posten