donderdag 21 november 2013

Wereldwijde Rituelen voor een Pasgeborene

Wereldwijde Rituelen voor een Pasgeborene




Wereldwijd zijn er tradities rond nieuw geborene.
Rituelen of tradities gedurende de zwangerschap maar ook als de baby net geboren is.
Van cultuur naar cultuur kan dit erg verschillen maar elk wel met een diepere betekenis.
Een nieuw kind brengt hoop, vreugde en niet alleen maar voor de ouders, ook voor de familie en de samenleving. Iedere cultuur verwelkomt een kind op zijn eigen manier.


In Bulgarije bijvoorbeeld krijgen vrouwen twee jaar lang zwangerschapsverlof doorbetaald zodat de moeder van haar kind kan genieten. In Indonesië is een dagelijkse massage voor de moeder ingepland en in India wordt de moeder en het kind met melk van de koe gewassen.
Naam Ceremonieën

Naam ceremonies zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een feest. Bij de Wikmungkan stam in Australië wordt de naam ceremonie gehouden tijdens de bevalling. De vroedvrouw roept de namen van alle levende familieleden op en de naam die wordt geroepen tijdens het verwijderen van de placenta wordt de naam van het kind. Daarna wordt er een ritueel gehouden om de gezondheid van de baby te beschermen.

Het geven van een naam voor een pasgeborene is vaker een religieuze aangelegenheid. Er hangt veel betekenis aan het kiezen van een naam en het hoort gewoon bij de geboorte tradities. In sommige culturen ligt de nadruk op de doopplechtigheid. In de Sabbat krijgt een meisje de naam van de dag waarop het geboren wordt. In Duitsland houden ouders zich aan de goedgekeurde namen van de staat.

Naam ceremonieën worden gehouden bij baby´s, jongeren en zelfs volwassenen. In de Islam slacht de vader een schaap als zijn kind wordt geboren en dat schaap wordt aan de armen gegeven. Bij de Joodse traditie krijgen jongens pas hun naam op de achtste dag na hun geboorte. In de Wicca religie krijgen kinderen een wicca naam zoals beauty Wolf of Miami Rose.

In Afrika is het kiezen van een naam zeer belangrijk. De naam kan volgens het Afrikaanse geloof je toekomst bepalen. Ze staat in verband met dromen, hoop en aspiraties. De meeste ceremonies vinden thuis plaats omdat ze niet in kinderdoop geloven. Er worden lezingen gehouden door grootouders of gedichten voorgelezen. Bij de ceremonies is er meestal een inleiding, een gebed, de erkenning van opa en oma, de peetoom en peettante bekendmaking en vaak ook een ritueel.

Annaprassana India




Annaprasana is een ceremonie die uitgevoerd wordt na de zesde of zevende maand na de geboorte van het kind. Afhankelijk van het geslacht van de baby de wordt de datum vastgesteld , zes maanden voor de baby jongen en oneven maanden voor het baby meisje. Bij deze ceremonie gaat de baby vaste voeding proeven voor de eerste keer. Gebeden worden uitgevoerd, en de mantra's worden betoverd. Het kind wordt gevoed met behulp van een gouden ring, hetzij in de voorkant van een priester of in een tempel. Deze ceremonie wordt altijd na de doopplechtigheid gepland.

Opsluiting in China



In China mag er niemand in de kamer gaan van de moeder en het net geboren kind. Dat wordt 30 tot 40 dagen volgehouden omdat de buitenlucht de immuniteit van het kind kan verzwakken. De moeder wordt beschermd tegen de wind en ook mag ze in huis niet blootgesteld worden aan airco of ventilatoren.










Taart in Ierland



De ieren zijn merendeel katholiek en op de trouwdag komt er een heuse whiskey cake en het bruidspaar staat op de bovenkant van de taart. De taart wordt kapot geslagen op het hoofd van papa en mama als de baby wordt gedoopt. ook het hoofd van de baby wordt met koek kruimels in gewreven. Dit is een symbolische cirkel creëren van leven.. Doordat dit gedaan wordt heeft de baby de kans op een gelukkig leven.


Navelstreng Japan




In de Japanse cultuur wordt er speciaal een houten doos gekocht om de navelstreng in te bewaren. het is het symbool van de moeder kind relatie en ze mogen niet vernietigd worden. Ze hechten grote betekenis aan de navelstreng omdat dit de onvoorwaardelijke liefde betekent tussen moeder en kind.


Vroedvrouw Eskimo´s




De man van de zwangere vrouw graaft een ondiep gat in de aarde wat kan fungeren als een bed. Het gat wordt bedekt met bladeren en dierenhuiden. de man van de zwangere vrouw verlaat zijn vrouw niet en de vrouw kan lekker tegen hem aanleunen tijdens de bevalling. Na de geboorte van het kind wordt door de vader de navelstreng met een schaar of mes doorgeknipt of gesneden. de placenta wordt dan verpakt in een klein stukje dierenhuid en wordt aan een van de dieren als voer gegeven.


Hoofd kaal scheren


Ook een ritueel is het kaal scheren van het hoofd van een pasgeborene. In het hindoeïsme en de islam wordt dit ritueel Aqieqah genoemd. Het is een gebaar naar Allah toe om hem te bedanken voor dit wonder. meestal wordt deze ceremonie gedaan als de baby een week oud is. De haren worden aangeboden aan het heilige water.


De Indianen ceremonie




Indianen gebruiken het houten cradle bord waarop de baby wordt vastgebonden.Het houten blad zorgt ervoor dat de baby zich gaat ontspannen en zich geliefd voelt. het helpt bij de ontwikkeling van een rechte rug en sterke rug.







Pakistan en moeder worden



In Pakistan vind er ook een ritueel plaats. De zwangere moeder wordt enkele dagen voor de geboorte meegenomen naar de bashleni. Het is een heel belangrijk huis in de stad of het dorp wat prachtig beschilderd is met afbeeldingen van dieren en godinnen. ook de godin van de geboorte wordt er afgebeeld. Vrouwen die menstrueren mogen het gebouw niet binnen om de zwangere vrouw te helpen. Een hele hoge vereiste is dat alle vrouwen aanwezig in dit gebouw inclusief de aanstaande moeder er naakt zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten