donderdag 21 november 2013

Te vroeg geboren baby´s sterven niet altijd

Te vroeg geboren baby´s sterven niet altijd




Te vroeg geboren baby's' hebben het altijd heel moeilijk. De vroeg geboorten op de wereld komen steeds vaker voor en nog steeds sterven er 35 procent van alle te vroeg geboren baby's'. het Erasmus MC in Rotterdam heeft de Intensive Care Neonatologie MC Sophia waar innoverende zorg wordt verleend aan te vroeg geboren kinderen. De behandelingen van de prematuren wordt in een veilige ruimte gewaarborgd en gegarandeerd. Alles gebeurd op een veilige manier en de ouders worden overal bij betrokken.



De speciale afdeling verleent zorg aan de moeder en aan de baby samen met verloskunde, de Intensive Care, artsen en specialisten. Ouders worden in de mogelijkheid gesteld om hun baby te zien door middel van een camera die boven de couveuse van de baby is geplaatst. De beelden van de camera worden via het internet verstuurd en om de privacy van de andere ouders en baby's' te waarborgen zijn de beelden zonder geluid.


Op deze afdeling komen baby's' terecht die te vroeg geboren worden. Alles draait er om om het leventje te redden van de te vroeg geboren baby. De ernst van de zorg wordt door de behandelde arts bepaald en natuurlijk worden de ouders overal bij betrokken. Ouders krijgen te maken met verpleegsters, artsen, IC verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding.


In het Erasmus MC-Sophia wordt zorg verleend aan kinderen met zeldzame en complexe aandoeningen. Vaak worden de kinderen doorgestuurd vanuit een algemeen ziekenhuis. Vanzelfsprekend wordt daar goede geneeskunde zorg verleend, maar soms is er meer of specifiekere zorg nodig die niet in een algemeen ziekenhuis geleverd kan worden. In zo'n situatie worden kinderen overgebracht naar een universitair medisch centrum. Sommige patiënten hebben zo'n bijzondere of zeldzame ziekte dat ze zelfs vanuit het buitenland worden doorverwezen naar het Erasmus MC-Sophia. Mede hierdoor is het verpleegkundig werk in het Erasmus MC-Sophia niet alleen heel veelzijdig, maar ook heel speciaal.


Op de zorg verlenende afdelingen komen baby's' terecht met ernstig trauma, aangeboren hart afwijkingen, baby's' of kinderen die een harttransplantatie nodig hebben of kinderen met neurologische problemen.


Een film over NIDCAP (Newborn Individualized Development Care and Assessment Program): in deze film vertellen wij over onze werk filosofie en uitgangspunten voor ons dagelijks handelen.

Wetenschappelijk onderzoek Sophia Ziekenhuis

In het Erasmus Sophia Kinder ziekenhuis is er ook medisch wetenschappelijk onderzoek nodig. Ouders worden uitvoerig geïnformeerd over het onderzoek en worden natuurlijk om toestemming gevraagd. Van wetenschappelijk onderzoek kunnen we alleen maar leren voor de toekomst. je komt zonder dit nooit verder kijk maar naar wat we vroeger wisten over bevallingen, te vroeg geborene en zwangerschap ziekten. Onderzoek vindt plaats in laboratoria en ook op de afdeling. Hoofdjes van baby's' worden gemeten en zo ook beentjes en armpjes en hu ontwikkeling wordt in de gaten gehouden. Baby's' die op deze afdeling terecht komen zouden normaliter nog meestal drie maanden in de baarmoeder moeten hebben vertoeven. Nu liggen ze in een couveuse en krijg je zo'n kindje er doorheen dan kunnen alle partijen erbij betrokken er alleen maar van leren.

Hier een filmpje van IC neonatologie Emma Kinder Ziekenhuis

De overlevingskans van deze kinderen is sterk toegenomen dankzij de snelle vooruitgang in medische-, en verpleegkundige ontwikkelingen. Techniek speelt daarbij een grote rol. Naast technische handelingen is ook de aandacht voor het welzijn van de kinderen én de begeleiding van ouders belangrijk. Gezien de ernstige toestand waarin de kinderen verkeren is per 1 à 2 patiënten een verpleegkundige beschikbaar.

SBS 6 heeft een documentair reeks gemaakt over het Sophia ziekenhuis neonatologie:

Kleine baby´s Grote Zorg




Je hoorde daar de verhalen van ouders, patiënten, medewerkers in de zorg. We zien de geboorte, behandeling en verzorging van de jonge patiënten nu ook eens vanuit het perspectief van de mensen, die in het ziekenhuis werken. De jongste patiëntjes, die we volgen, zijn nog maar een paar minuten oud en in Kleine baby`s, grote zorg zien we de deskundigheid en betrokkenheid van de dokters, specialisten, verloskundigen en verplegend personeel. Geen bevalling en geen dag is hetzelfde op deze afdeling en daarom is hun werk enorm spannend.


Wat gebeurt er in de verloskamer?

Op de OK?


 Hoe gaat het op de afdeling neonatologie?


Website Kleine baby's' grote Zorg





Ik ben heel erg trots op mijn oudste dochter die werkt als IC verpleegkundige in dit ziekenhuis. Ze werkt nu al een paar jaar daar en ene keer ben ik mee mogen kijken op haar afdeling. Ik was zwaar onder de indruk van alles wat ik er heb gezien en vooral over de capaciteiten die je als verpleegkundige moet bezitten om dit werk naar behoren te doen. Alles hangt af van jou handelingen, jouw oplettendheid en jouw timing. Ze krijgt de meest intensieve taken toegewezen en verzorgt de baby's' op verschillende niveau's.



Ik denk dat haar dag begint met de overdracht van de zorg van de baby´s. Ze moet kijken of de reanimatie apparatuur goed is ingesteld, welke baby's' de luiers verschoond moeten hebben en ze zal alle informatie van de ouders moeten doornemen. Ik denk dat geen enkele dag voor haar het zelfde is en dat er altijd wel uitdagingen op haar pad komen. Ze zal de baby's' moeten voeden, verschonen, temperaturen, de intraveneuze vloeistoffen beheren en controleren, het bijzetten van bloed, observeren en alles documenteren. Misschien zelfs de tere broze lichaampjes wassen en schone kleertjes aandoen.



Ik heb van mijn dochter wel verhalen gehoord hoe zij geniet van haar werk. Wat voor vreugde ouders hebben als hun kid er door komt , een weg die je samen hebt afgelegd. Hoe veel verdriet er bij haar was als een kindje het niet redde en het verdriet wat zij meenam van de rouwende ouders.
Ze houdt van haar werk dat weet ik zeker en ik hou van haar
Ik zeg het haar te weinig maar ik ben apetrots op haar met wat ze doet en wie ze is.

Bij deze lieve schat :














Geen opmerkingen:

Een reactie posten