dinsdag 27 augustus 2013

AGATHA CHRISTIE WERELDBEKEND

AGATHA CHRISTIE WERELDBEKEND

Agatha Christie werd geboren op 15 September 1890 onder de naam:

Agatha Mary Clarisse Miller.


Agatha Christie schreef meer dan 90 boeken en er wordt geschat dat er meer dan vier biljoen keer haar boeken over de toonbank zijn gegaan. Zij schreef 80 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictie werken. 6 romans en 150 korte verhalen. Mer dan 200 van haar werken zijn verfilmd, zoals Hercule Poirot en Miss Marple. Talloze prijzen zijn aan haar toegekend zoals de Grand Master Award, Best Writer of the Century en een Honouary Doctorate. Er zijn ook enkele awards naar haar vernoemd. In Amerika de Agatha Award en de Poirot Award, in Belgie de Hercule Poirotprijs en in Duitsland de Agatha Christie Krimipreis. Christies werk is in maar liefst 108 talen verschenen. er zijn zelfs toneel scripts van het werk van Agatha Christie in het Drents en Roermonds. Na Karl Marx is zij de meest vertaalde acteur aller tijden. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 4 miljoen boeken van haar verkocht. Het toneelstuk De Muizeval van Agatha Christie loopt al meer dan dertig jaar in een Londonse schouwburg.
Steeds weer bedacht Agatha Christie nieuwe ingewikkelde plots en bedrigelijke plots. In de meeste boeken werden de plots ontrafeld door Hercule Poirot of Miss Marple, maar ook door het detective echtpaar Tommy en Tuppence. In een boek maakt ze gebruik van een IK-moordenaar en in het andere boek zijn er tien moordenaars. Veel van haar boeken en verhalen spelen zich af vlak na de burgeroorlog. Zij was een specialiste in het verzinnen van plots, maar gaf ook op een unieke wijze de sfeer neer. MGM heeft haar in 1960 10 miljoen dollar betaald voor de rechten op haar plots. haar maandinkomen op maandelijks niveau werd geschat op een 85.000 euro per maand. daarom was het ook vreemd toen zij overleed, dat de erfenis niet meer zou zijn dan 533.000 euro.

Miss Marple




Miss Marple werd gespeeld door Margaret Rutherford, een vrouw op leeftijd die heel slim was en echt geen Hollywood plaatje. Zij speelt een slimme, charmante vrouw, maar ook een pittige oude tante. Miss Marple kent iedereen die in het dorpje St.Mary Mead en kent alle misdaden in en om het dorpje gepleegd. Zij heeft een grote kennis van kruiden, medicijnen en lichamelijke kwalen. Miss Marple was in het leven gekomen door Agatha Christie door haar grootmoeder.

Hercule Poirot




Agatha Christie wilde een keurig net mannetje als personage voor Hercule Poirot. Hercule is bescheiden, besnord en geniaal en deinst er niet voor terug deze genialiteit tentoon te spreiden. Hij is een kleine man, met krappe lakschoenen aan, donker haar en een snor die hij elke dag bijhoudt. Hiermee schiep Agatha Christie een van werelds grootste detectives. Als hij een zaak niet kan oplossen, bouwt hij van speelkaarten huisjes op tafel. In plaats van whiskey drinkt hij crème de menthe, hij heeft een zwak voor liefdesafffaires en heeft een hekel aan autorijden en zeereizen. Poirot lost de ene na de andere moordzaak op en de acteur Tony Randall krijgt de rol van zijn leven. Ook andere acteurs zoals, David Suchet en Austin trevor, speelden ook de rol van Poirot.

Peter Ustinov




Peter Ustinov speelde de hoofdrol in een boekenereeks van Agatha Christie. Hijw erd vaak bijgestaan door kapitein hastings en de dommere hoofdinspecteur Japp van Scotland Yard. Death of the Nile is een film van Agatha Christie, gebaseerd op een van haar boeken. Hercule Poirot, gespeeld door Peter Ustinov, lost een moord op die gepleegd is aan boord van een cruiseschip SS Karnak. vanwege de hoge temperaturen moest het filmen vaker gestopt worden. de film is echt opgenomen op een cruiseschip en daarom moesten de kleedkamers gedeeld worden. Bette Davis deelde haar kamer in die film met Angela Lansburry. Overige acteurs zijn Jane Birkin, George kennedy, Maggie Smith en David Niven.

Tot enkele jaren voor haar dood leverde Agatha Christie elk jaar een nieuw boek bij haar uitgever af. Zij overleed op 12 januari 1976 in Wallingford. Haar biografie verscheen niet lang daarna in de boekhandels. Onvoorstelbaar dat een vrouw die naar zegge dyslectisch was, zo´n succes heeft behaald met haar detectiveromans. De rechten van haar toneelstuk The Mousetrap, droeg zij over aan haar kleinzoon Matthew Pichard.
Agatha Christie had de gave om lezers zo te boeien, dat het hun duizelde. De lezer raakte in een soort trance en raakten in de ban van de met klasse neergezette personages. Overal op de wereld worden haar werken nog gelezen en nog steeds hebben veel mensen vragen over haar werk.

We zouden allemaal onze duim omhoog moeten steken voor deze bijzonder vrouw !


http://www.youtube.com/watch?v=7G5qCnKjaEU

The Capture of Cerberus, a short story that has been theaded together from notes and drafts of the late Agatha Christie, who is shown in this 1974 file photo, will make its debut in the Daily Mail newspaper on Saturday.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten