dinsdag 27 augustus 2013

De Jaren Zeventig

De jaren 70 waren bewogen jaren. In ben opgegroeid met soulbroeken, plateauzolen, glammer rock en afro kapsels. De welvaart was voor velen te bereiken. De oliecrisis, de Molukse gijzelingen en onze oud premier Joop den Uyl.




De jaren zeventig was een periode van gezelligheid en saamhorigheid. Het waren de jaren waarin veel gebeurde dat zijn stempel drukte op de volgende decennia. Het kabinet krijgt te maken met economische problemen door de oliecrisis.Tegen Nederland werd een verbod ingesteld vanwege de steun aan olie producerende landen. Daarom werd de autoloze zondag ingesteld en een rantsoenering van de benzine. Na de oliecrisis kwam er een stijgende werkeloosheid, oplopende overheid tekorten en massale stakingen.






Het waren ook de belangrijkste jaren van dries van Agt, de eerste leider van het CDA: Als Minister van Justitie wil hij de Bloemenhove abortus kliniek sluiten, wat voor felle protestdemonstraties zorgt. Hij wilde drie oorlogsmisdadigers vrij laten die in de gevangenis van Breda zaten,omdat hij vond dat de gevangenisstraf geen enkel doel meer diende binnen ons rechtstelsel. Prins Bernhard komt in opspraak tegen de Lockheed affaire. Prins Bernhard zou in totaal voor 1,2 miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen. Door inmenging van premier den Uyl werd een constitutionele crisis voorkomen, maar Bernhard moest wel zijn militaire functies neerleggen.







In de jaren zeventig werden woningen dicht tegen elkaar aangebouwd, wat soms grillige straat patronen opleverde. Woonerven werden aangelegd, zodat voetgangers beter beschermd waren. De afvalscheiding begon, de telegraaf ontstond en de Blij dat ik Rij stickers sieren vele Nederlandse auto´s. men werd ook verplicht een helm te dragen op brommer en scooter en gordels waren verplicht in elke auto. Duizenden mensen raakten verslaafd aan heroïne en er wordt een scheiding gemaakt tussen soft en hard drugs.






De Nederlandse televisie kon je bekijken door twee kanalen de andere programma´s werden uitgezonden door de publieke omroepen. De Tros en de EO groeiden flink in omvang. Radio Veronica werd door vele Nederlanders beluisterd. De regering stelde een nieuwe wet in tegen het gebruik van zendinstallaties aan boord van vliegtuigen en schepen. Radio Veronica en radio Noordzee staakten op 30 augustus 1974 hun uitzendingen. Abba scoorde diverse hits en kwam met het nummer Waterloo terecht bij het Eurovisie Songfestival. Simon Garfunkel, Creedence Clearwater Revival, Fleetwood mac en Chicago zetten de muziek trends van de jaren zeventig. De Beatlles stopten er mee en de Bee gees kwamen terug.






In dancings zijn optredens van bands die ruige, schreeuwerige muziek spelen als protest tegen de gevestigde muziek orde. reggae is helemaal in en Boney M. maakt de mega hit Ma Baker. In Augustus 1979 stierf de King of Pop, Elvis Presley en Vader Abraham scoort met het Smurfenlied. Saterday Night Fever trekt volle bioscoopzalen en John Travolta wordt een idool. ook videoclips zijn niet meer weg te denken en de Shadows maken prachtige muziek The Theme from the Deerhunter. Nina Hagen en Nena, Blondie en Chic en Gloria Gaynor waren ook van de partij in de seventies.






De modetrends werden aangepast op de muziekstijlen of bij welke groep je wilde horen. Als je van soul hield dan liep je op plateauzolen en een strakke broek met wijde pijpen. Hield je van rock dan was er het spijker jas met een sticker van de Stones er achterop, een broek of rok met bloemen er op en natuurlijk lang haar wat vooral los hing. Een rode band in je haren en je was The Man! Als je uitging dan zag je een mengelmoes van plateauzolen, soulbroeken, spijker jasjes, rode banden, tuin broeken en allerlei haar coupes. Heel veel franjes aan broeken en jassen, hanen kammen en veel veiligheidsspelden die de hele boel bij elkaar hielden.





De Nederlander in de jaren zeventig hunkert naar rust en gezelligheid. Huiskamers hangen vol met hangplanten en citroen geraniums. Mensen dragen zelf gemaakte kleding, van zelf gesponnen wol, van zelf gesponnen draad, geverfd of geweven. Huizen vol met schrootjes, macramé en een eetbar.
Oosterse mystiek komt op van Krisjna tot Bhagwan. India lokt en mensen verruimen het bewustzijn met wiet en marihuana. De musicals Hair en Jesus Christ Superstar hebben we allemaal van genoten. Jongens reden op een Puch en meisjes op een Vespa Ciao.
Boeiende en baanbrekende periode, waar men zich kon uiten. De emancipatie van de vrouw, van de homo, omgang tussen artsen en patiënten het terugdringen van autoriteit. huismerken werden zichbaar in de winkels van coca cola, sinas en de glazen literflessen werden geïntroduceerd.


Ik zat vandaag terug te denken aan mijn jeugd en kwam in de jaren zeventig terecht. Er bestonden maar drie zenders en een afstandbediening bestond nog niet. Waar geen zender te vinden was zag je de hele tijd het testbeeld. In het begin hadden we alleen maar zwart wit televisie. Stuif es in met Ria Bremer, Oebele, Pipo de Clown, zijn allemaal programma´s die we konden zien. Toen ik 11 jaar oud was, ben ik begonnen met singles kopen, plaatjes dus. Die kennen de jeugd van tegenwoordig helemaal niet meer. Ik heb ze nog allemaal en ook mijn langspeelplaten. Mijn slaapkamer had een muur waar ik van mijn vader een oranje bol op mocht schilderen. Op mijn bed lag een paarse dikke berensprei. Aan het voeteneinde hing de zanger van Smokey en naast me aan de muur John Travolta.





De zeventiger jaren was heel anders leven. Er bestond geen airbag en we zaten ook niet in stoeltjes. daar was geen plek voor met zes kinderen bij ons thuis. We sabbelden lekker op onze kleurpotlood, omdat er geen gevaar bij was. Babyfoons bestonden niet dus je moest hard schreeuwen als er iets was, zodat je ouders je konden horen. Je zat achter op de bagagedrager van de fiets en hield je vast aan het zadel waar je vader of moeder op zat. Je moest opletten dat je benen niet verstrikt raakten in de spaken van de wielen. We dronken gewoon water uit de kraan en dat smaakte heerlijk. Je had van die schoolbanken met zo´n klep, waarin je alles kon verstoppen. Spiekbriefjes, snoep en geheimen.
Je vader leerde je je eigen fietsband te plakken en als je er mee weg was dan was er geen mobiele telefoon. ouders moesten je dus nog echt komen zoeken. Er waren geen vieze mannetjes in speeltuinen en bosjes, daar kon je vrij gaan spelen. Je liep gewoon bij je vriendin naar binnen en hoefde geen afspraak weken van te voren te maken. Televisie kijken mochten we alleen na half zes en dan tot half acht in de avond. Het was op tijd naar bed, want je had je slaap nodig. Alle kinderen speelden op straat. Stoepranden, voetballen en elastieken waren mijn favoriet. er werd elke dag gekookt en gezamenlijk gegeten, er bestond geen Fastfood en magnetron eten.





Ik kan nog meer van deze heerlijke herinneringen neerschrijven, maar dan wordt de pagina te lang.
Iedereen op Plazilla die soms wel eens met weemoed terug denkt aan de goede zeventiger jaren, moet zich dit filmpje maar eens bekijken. Het is pure nostalgie.


http://www.dailymotion.com/video/x37iuh


Veel plezier
Vandollum












Geen opmerkingen:

Een reactie posten