dinsdag 27 augustus 2013

Dromen en hun betekenissen

Dromen en hun betekenissen

Ocean of dreams


Sigmund Freud zei jaren geleden dat dromen gebaseerd zijn op een theorie van onze onbewuste verlangens en wensen. Een droom is een verzameling van geluiden, beelden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Soms kunnen bij het inslapen of ontwaken extreem levendige droombeelden optreden, die moeilijk van de werkelijkheid zijn te onderscheiden.


Men spreekt hierbij ook wel van sluimer hallucinaties. Deze toestanden kunnen nog worden onderscheiden in twee vormen: tijdens het inslapen of ontwaken. Zolang als de mensheid bestaat zijn mensen aan het achterhalen wat de betekenis van dromen kan zijn. Dromen vertegenwoordig een deel van ons leven en we doen het elke avond. Zelfs als je jou dromen niet meer kan herinneren. Droom interpretatie is vrij subjectief en kan zo verschillend zijn van mens tot mens.


Dromen over spinnen




Dromen over spinnen wijst er op dat de persoon die droomt in een ingewikkeld netwerk is verwikkeld. Ze worden misschien gemanipuleerd of manipuleren zelf. De dromer kan bang zijn voor dodelijk geweld of de dromer kan zijn fobie over spinnen meester worden door in de dromen ze te bestrijden. misschien voel je je een buitenstaander in een bepaalde situatie. De spin staat ook voor kracht van het vrouwelijke. De droom over een spin geeft misschien aan dat je iets hebt overwonnen of dat je creativiteit beloond wordt.


Dromen over achtervolging



Veel mensen hebben wel eens gedroomd dat ze worden achtervolgd of dat ze zelf iets of iemand achtervolgen. Achtervolgingsdromen betekenen dat je vlucht voor de waarheid, maar ze kunnen ook gevoelens van tekortkoming, mislukking of onzekerheid weergeven. Angst voor de toekomst komt in dromen vaak tot uiting in achtervolgingen of vallen. Als je droomt dat je in paniek wegvlucht voor een vijand, kan het zijn dat je als je wakker bent jouw angsten niet onder ogen ziet.



Dromen over vallen




Indien je droomt over dat je valt gaat dit meestal over onverwerkte angsten en onzekerheden. Je voelt je overweldigt door iets uit het echte leven. Je zal het gevoel hebben dat je de boel even niet in de hand hebt. Dit kan slaan op je werk of op je relatie. Het is een aanwijzing dat je je basis even kwijt bent en even niet kan meekomen met de drukte van het echte leven.Als je valt, is er niets waaraan je je vast kunt houden. Je wordt door een onbekende kracht min of meer naar beneden gezogen zonder dat je er enige controle op hebt.Dit kan parallel zijn aan hoe je leven op dit moment in elkaar steekt. Vallende dromen zijn vaak een aanwijzing voor een gevoel van falen of minderwaardigheid in een bepaalde situatie. Dit kan de angst zijn om te falen in je werk of school, verlies van status of om te falen de liefde. Je schaamt je en hebt een gebrek aan trots. Je zou kunnen voelen dat je niet mee kan komen.

Dromen dat je kan vliegen





Dromen over vliegen komen vaak voor en worden geassocieerd met ambitie, assertiviteit en het verleggen van grenzen. Dromen waarin je kunt vliegen kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, maar veelal duiden ze op een vrije geest, vrij van beperkingen en grenzen. Zo'n droom duidt erop dat je geest nieuwe hoogten wil bereiken. Het is het zoeken naar en verkennen van mogelijkheden die verder reiken dan de dagelijkse realiteit. Dromen over vliegen ontstaan vaak als een mogelijkheid tot vooruitgang zich voordoet. Het kan optimisme over de toekomst aangeven. De meeste mensen hebben in hun dromen wel eens gevlogen. Hoe creatiever je bent, hoe vaker je droomt over vliegen.



Dromen over zwanger zijn



Vrouwen dromen vaak over het feit dat ze zwanger zijn. Zwangerschapsdromen zeggen vaak iets over je zelf en de foetus staat voor het nog niet erkende van je leven. Wie over geboorte of zwangerschap droomt, zal net als bij de droom over de dood, aan een nieuw hoofdstuk in z'n leven beginnen. Hier is sprake van de verandering in een nieuw persoon. Het verleden lijkt vergeten. De geboortedroom kan natuurlijk ook het einde betekenen van een crisissituatie, waarbij de dromer vaker natuurlijk een droomster eigenlijk bang is voor datgene wat komen gaat. Het onbewuste suggereert hiermee dat het verleden wordt losgesneden, dat het vanaf dat moment onherroepelijk verdwenen is. Men moet zich bevrijden uit de benauwdheid van de oude gedachten en gevoelens en nieuweinzichten opdoen, die het leven meer de moeite waard kunnen maken.Veel mensen dromen zelfs van hun eigen geboorte. Hierbij moeten ze meestal door een donkere smalle gang gaan, die soms steeds smaller wordt, wat wel zal duiden op de moeilijkheden die men moet verwachten bij het begin van een nieuwe levensfase.



Dromen over de dood
Grim Reaper


We sterven in een droom en leven vrolijk verder.
We zien familie en bekende dood in bed liggen, de volgende dag komen we hen als gezonde mensen tegen. Is dat niet in tegenspraak met elkaar? Nauwelijks, want de meeste dromen over het sterven en de dood kondigen een verandering in ons leven aan, iets nieuws wat zich aandient, waarop we ons geestelijk moeten voorbereiden. Dromen waarin de dood een rol speelt, gedurende welke zich in vaak vreemde beelden een sterfgeval voltrekt, of waarin we zelf sterven of zelfs aan onze begrafenis deelnemen, betekenen niets anders dan dat er geestelijk iets dood is.

Defut is tijdelijk uit de relatie met de personen van wie we dromen dat ze overleden zijn. Inderdaad betekent iedere verandering dat er iets dood gaat en iets nieuws geboren wordt. Juist daarom zijn dromen over de dood voor velerlei uitleg vatbaar.

Dromen over de dood houden vaak ook het zich los willen maken van een partner in, het einde van een relatie. Op de een of andere manier verzet ieder mens zich tegen dood gaan, maar hij verzet zich ook tegen het nieuwe, het onbekende dat hem in volledig levensomstandigheden brengt. Zo gebruikt het onbewuste de in wezen huiveringwekkende beelden van doodgaan, lijken, doodkisten en graven, om ons een verandering in ons bewuste leven onder het oog te brengen.

Zelfs bij kinderen komen dergelijke dromen al voor, in de puberteit zelfs zeer frequent.
In elke periode van z'n leven moet men afscheid nemen van gevoelens, een voorliefde of gewoonte, een schuldgevoel waarvan men zich altijd al wilde bevrijden. Pas het droombeeld van de dood zal daar een definitieve punt achter zetten en ons helpen de overstap te maken naar een nieuwe periode in ons leven. Juist in de puberteit en in de tweede helft van ons leven verzetten we ons met handen en voeten tegen een dergelijke verandering in een ander mens, tegen het "nieuwe leven" dat we van nu af aan zullen moeten leiden. Maar juist dit vasthouden aan het verleden veroorzaakt vaak neuroses, die om een kundige arts vragen, die probeert recht te zetten, wat we zelf niet onder ogen wilden zien. Het onbewuste geeft ons met de droom over de dood de raad ons te bevrijden uit de benauwdheid van het achterhaalde verleden, zodat we in het werkelijke leven zonder angst de toekomst tegemoet zien en als rijpere mensen proberen deze nieuwe fase in ons leven meester te worden.



Dromen over water en vuur



Water is het symbool voor de verwekking en de geboorte (het is niet voor niets dat in oude bakersprookjes de kindertjes door de ooievaar uit de grote plas gebracht werden). Venus werd geboren uit het schuim der zee en ook Mozes werd uit het water gevist. De helden uit de oudheid begaven zich op nachtelijke zeereizen om zichzelf weer terug te vinden in het ware thuisland van de ziel. Als beschermend vruchtwater vormt het de verblijfplaats van ongeboren kinderen. Freud (Weense zenuw arts), ziet in het water, waarin een kind zwemt, een zwangerschapssymbool. De regen is als vruchtbaarheidssymbool bij bijna alle volkeren bekend. Volgens Freud kenschets het water ook in de droom een nog kinderlijke houding van iemand die terug wil naar het onbewuste leven zonder verantwoordelijkheid. Of de dromer wil loskomen van z'n huidige situatie en naar nieuwe horizonten vertrekken, om zelf herboren en opnieuw bevrucht te worden. Een dergelijke uitleg ziet in het watersymbool ook een andere vorm van zwangerschap.Niet alleen dat de droomster zelf bevrucht wordt en een kind krijgt, of dat op z'n minst wenst, maar ook, net als bij de zwangerschapsdroom, een overgang naar het nieuwe.

Zowel geestelijke als zielsaangelegenheden kunnen in zulke dromen tot uitdrukking komen.
Water is ook een energiesymbool, uiting van geestelijke kracht, met een schootsveld dat zowel kan vernietigen als in veiligheid brengen. Het wast schoon wat ons leek te besmeuren.

Als vrouwen jong zijn dromen ze vaak over water, maar ook tijdens de puberteit of bij het begin van de ouderdom. Vuur: het is niet zomaar dat we zeggen dat er vuur in onze ziel brandt.
Dit in brand staan van de ziel wordt bespiegeld in de dromen over vuur.

We worden er bijna magisch door aangetrokken en moeten er doorheen. We moeten het in ons laten branden, ook al verbranden we.Het vuur in de droom is het archetypisch beeld van de liefde en het verstand het symbool voor de libido, de verwarmende zinnelijke lust, en net zo verterend als deze. Volgens Jung (Zwits. Psychiater), is het ook het element van loutering, dat het oude en datgene wat we hebben losgelaten, verbrandt.


Dromen over seks



Zonder schaamte voert de beeldwereld van de droom het seksuele ten tonele, soms zelfs uitmondend in regelrechte orgieën. De driften, in het dagelijkse leven aan banden gelegd door civilisatie en opvoeding, komen los. Maar niet altijd moeten erotische dromen gezien worden als de bevrediging van een lust, of seksuele honger. In veel gevallen maken ze geestelijkezielaangelegenheden doorzichtig.

Met zulke beelden wil het onbewuste ons, via de omweg langs de primitieve driften, wijzen op problemen in onze relaties, remmingen verkleinen die menselijke contacten verhinderen of z'n minst bemoeilijken. De frequentie van de seksuele dromen is vaak afhankelijk van de sterkte van het driftleven van de mens, vaak treden ze op bij de verstoring van een tot dan tot warme relatie.
Hier is de wens de vader van de gedachte: men wil iets terug hebben wat nauwelijks is terug te halen, het innige geestelijke contact in de intermenselijke relatie.



Vandollum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten