maandag 26 augustus 2013

Samenleven met een narcist

Samenleven met een narcist



Hoe kan je samenleven met een narcist en mij eerlijke antwoord hierop is:

Met moeite!!


Narcisten zijn moeilijke mensen om mee te leven.
Hoe meer trekken hij of zij vertoont hoe moeilijker het wordt. Mensen die narcistische eigenschappen hebben functioneren heel goed in de maatschappij. Dat is nu net het vreemde er aan. Hij kan zijn taken op het werk goed vervullen en mensen houden allemaal van zijn persoonlijkheid. mensen die niet beter weten vinden narcisten altijd innemende mensen en zien ze altijd als superieur. ik heb jarenlang samen geleefd met een narcist en herken zijn eigenschappen heel goed. het vreemde is echter dat je deze kenmerken pas ziet als je uit de relatie bent.

Jarenlang woon je met iemand samen of bent met hem of haar getrouwd. Indien je lang in een relatie zit dan blijf je altijd moeite doen om die relatie zo goed mogelijk proberen om die relatie bloeiend te houden. Narcisme in een relatie kan voor traumatische gebeurtenissen in je leven zorgen. deze mensen werken allen maar met manipulatie. iets anders kennen ze niet. Ze kennen de basis begrippen niet van liefde en samenwerking, hoewel ze deze begrippen wel altijd in kunnen schakelen voor hun eigen belang.

Narcisten zijn een expert om je emoties te manipuleren. Als schuld werkt zullen ze schuld gebruiken en als liefde werkt voor hen, dan gebruiken ze de liefde. In feite doen ze alles er aan om je in de val te lokken. De narcis, in i mij geval mijn ex man, ziet zichzelf nooit op de manier waarop jij hem ziet. Hij weet niet eens wat het betekent om van een ander te houden, terwijl jij dat heel goed weet en voelt. Een narcist ziet vreemdgaan ook niet als bedriegen. Een narcist kan overlopen van mededogen maar er niks van menen. mijn ex was een innemende man, door iedereen geliefd. Zakelijk zowel als op persoonlijk vlak kon hij met iedereen goed opschieten.

Thuis in zijn eigen omgeving was hij een heel ander mens. Hij was in zichzelf getrokken en sloot zich vaker op. Hij was contactarm en was naar mijn mening gevoelloos. Niet echt gevoelloos maar niet in staat om zijn gevoel te laten zien en niet in staat om gevoelens zoals huilen, verdriet, boosheid of andere gevoelens zo te uiten als ik dat deed.


Narcisten hebben moeite er mee om een standpunt van iemand anders te tolereren.
 Ze willen continue validatie van anderen hebben. Ze bouwen een façade op, een dikke betonnen muur om hen heen die je mar moeizaam krijgt afgebrokkeld. het is me een paar keer gelukt in 27 jaar maar daar waren ook tragedies voor nodig. Ze willen altijd een speciale behandeling hebben en zich meer voelen als een ander. Ik was 19 toen ik bij hem kwam, jong onervaren en nog geen levenservaring. je hangt aan zijn lippen en zuigt alle informatie op. je wordt ouder en ontwikkelt je eigen visies en wordt emotioneel sterker en krijgt je eigen identiteit.

Narcisten kunnen er niet tegen als je boven hen uitsteekt. Ze willen macht hebben over de situatie en macht hebben voer de persoon. Dat gaf bij ons menige woordenwisselingen en conflicten die later wel kalmer werden maar altijd tussen ons in hebben gestaan.

Narcisten gebruiken ook hun status, hun rijkdom om mensen te controleren en te bezitten.
Zo is dat ook in mijn gezin gebeurd en ik kon met al mijn wijsheid mijn kinderen er niet voor behoeden dat ze materialistisch zijn opgevoed. Voor alles werd betaald zelfs voor het opruimen van hun kamer. Geld werd er gegeven als mensen kwamen helpen uit de familie of vriendenkring. Narcistische mensen schaffen allerlei dingen aan van luxe. Hoe groter het huis hoe meer geluk.

Ik leefde in een huis met 1300 vierkante meter inhoud, waarin een zwembad was, een sauna, een stoom douche en fitnessruimte. marmer op de grond, gouden kranen en elke creditcard in mijn beurs die je maar wilde. het was nooit genoeg of het u reizen waren naar Monaco elk jaar of grote reizen naar Maldiven of Azië. Ik heb het allemaal gezien. Een narcist gelooft altijd en vergeet dat niet dat HIJ het beste verdient.
Narcisten zijn gulle mensen en delen hun geld uit aan iedereen. Ze zijn vrijgevig naar anderen zolang het uiteindelijk weer terugkomt naar hen zelf. Voor wat hoort wat is het motto van een narcist. narcisten zijn meesters in vermomming. Het narcistische gedrag is alleen maar zichtbaar voor de partner waar ze mee samenleven en nooit voor de buitenwereld. daar blijft hij nog altijd charmant en vriendelijk en een innemende persoonlijkheid.


Mijn ervaringen zijn mijn ervaringen en misschien dat anderen er van kunnen leren.
ik heb een leven gehad waar ik voor alles verantwoordelijk was en hij vond dat ook vanzelfsprekend. Werken, opvoeden van kinderen, huishouden doen, twee keer per dag koken, klanten ontvangen en overal heenrijden behoorden tot mijn dagelijkse verplichtingen. de opvoeding van mijn kinderen heb ik merendeel alleen gedaan en eigenlijk be ik daar nu blij om. de schade die er opgelopen is door al die jaren narcisme, hebben ook schade aangericht bij mijn kroost.

Mijn ex werkte op de zaak, hard wel, maar ook met grote vrijheden. Als hij thuis kwam was het televisie kijken en uitrusten en weinig tijd bleef er voor de kids en mij. Hij zou alles voor ons over hebben zolang dat alleen maar op financieel gebied was. Ik heb me zelf weggecijferd voor ons rijke leven en ging zelden naar de kapper of een dagje relaxen ergens. Ik werkte 24 uur per dag en alles at er in mij zat ging naar mijn kinderen en naar mijn narcist. Ik leefde in luxe met twee auto´s, met geld, met grote huizen, maar was nooit gelukkig. Ik heb nooit geklaagd ondanks dat ik wist dat hij niet trouw was en liefde als vanzelfsprekend zag.


Ik kan wel tien artikelen schrijven hierover maar ik kan beter gaan schrijven hoe je uit zo´n relatie moet stappen en wat er daarna verder met je gebeurd. Mensen die leven met een narcist herkennen deze kenmerken die ik net heb beschreven en weten dat ze deze mensen nooit kunnen veranderen. Het leven met een narcist is complex. Het is misbruik vaak subtiel waardoor zelfvertrouwen en liefde wordt afgebroken. Het is geen gemakkelijke taak om er van los te komen en ik weet waarover ik praat. Ik heb er jaren over moeten doen en de schade die hij had aangebracht ben ik nog aan het verwerken. We blijven geloven in de oneindige liefde en dat liefde alles kan veranderen. We nemen onze emoties als leidraad en geloven dat het betrouwbare gidsen zijn.

Je komt tot het besef dat er geen sluiting plaats vindt als je de relatie verbreekt. dat is een verschrikkelijke ervaring. Je komt vast te zitten met je gevoelens en weet niet hoe je verder moet gaan. Je gaf zoveel en dan blijkt dat het allemaal voor niks is geweest. Er wordt veel veel kracht onttrokken aan een leven met een narcist. Je wordt afhankelijk van misbruik of dat nu geestelijk is of emotioneel. je moet weer je zelfvertrouwen opbouwen en je zelf eigenwaarde. je moet erkennen dat hij waarschijnlijk niet van jou heeft gehouden, omdat je weet dat hij alleen maar aan zichzelf kan houden. Je moet gaan rouwen om het verlies van de liefde en dat gaat gepaard met emotionele pijn. Confronteer jezelf met deze pijn en laat los.


Creëer voor je zelf weer een nieuw leven en werk aan de schade die je hebt opgelopen.
Ga in je eigen kracht en werk aan jezelf. Gun je zelf voldoende tijd om de overgang te ervaren van samenwonen of getrouwd zijn met, naar een single individu. Voorkom dat je meteen in een nieuwe relatie stapt want de kans is groot dat de geschiedenis zich herhaalt.

Praat met mensen en het is niet perse zo dat ze raad hebben maar misschien zit er wel iets bij waarvan je later denkt , het helpt.

Mijn narcist bemoeilijkt zijn eigen leven door zijn eigen gedrag. Als vrouw zijnde van heb ik jarenlang al voorspeld dat zijn eigen narcisme zijn ondergang zou worden. Seks verslaafd, vreemdgaan, pornografie, misbruik, manipulatie en chantage zijn ingrediënten voor ellende.

Je kan met een narcist leven maar dan moet je wel je zelf wegcijferen en je zelf niks gunnen.
Ik ben soms verdrietig hoe de zaken verlopen zijn maar ben wel blij dat ik er uit ben. Ik kende mezelf niet meer terug en het heeft jaren geduurd voordat ik weer eens de echte Vandollum terug zag.


Vandollum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten