dinsdag 27 augustus 2013

Typisch Nederlandse Zaken

Typisch Nederlandse Zaken



Nederland is het land van de tulpen en de windmolens. Een Hollander loopt graag op klompen, eet graag kroketten uit de muur, dropjes, wit brood met hagelslag. Nederlanders kennen het draaiorgel wat je wel o elke braderie ziet staan. Waar komen deze tradities toch vandaan en hoe oorspronkelijk zijn ze eigenlijk?
Het blijkt dat onze zo geliefde kroket helemaal niet Nederlands is. de kroket komt uit Frankrijk, waar het bedrijf Kwekkeboom ze in 1909 tegen kwam. De tulp is van oorsprong een Turkse bloem, die in 1612 naar Nederland werd meegenomen. Het draaiorgel is al heel oud en waren vroeger in Frankrijk, Duitsland en België te vinden. De grondstof van dropjes komt oorspronkelijk uit Arabië.

De gom die in drop zit wordt daar al jaren gebruikt tegen hoesten en buikpijn. De aardappel komt uit Zuid Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. De molens waar we zo trots op zijn, werden uitgevonden in China. daar werd met de molens graan gemalen en later werden ze omgebouwd tot watermolens.




Toch is Nederland ook wel authentiek. De prachtige vlakke landschappen vind je nergens anders als bij ons. De weilanden, de koeien, de polders, de dijken, de grachten en grachtenpanden, zijn typisch Nederlands. Koninginnedag vieren is ook typisch Nederlands. Heel Nederland wikkelt zich in oranje feest kledij , feestmuziek is altijd aanwezig en overal door het land verspreid zijn rommelmarkten en braderieën.
Wij Hollanders zijn gek op kussen. Ik zelf ben al vaak raar aangekeken als ik in het buitenland vreemd om mij heen begon te zoenen. In Limburg kussen ze altijd drie keer op de wang. Ken je iemand goed dan is de laatste op de mond. Voetbal is de populairste sport in Nederland. Ajax en Feynoord zijn dan wel de twee populairste voetbalclubs. Memorabele voetbal sterren zoals Johan Cruiff, Neeskens, van Hanegem, Ruud Gullit zijn wereldbekend. De Elfstedentocht is ook echt uniek. het is alleen jammer dat de laatste jaren eheter niet meer van is gekomen, want deze traditie moeten we toch in ere houden. Al op vroege leeftijd wordt het ons aangeleerd hoe het is om te schaatsen. We hebben ook veel talent op het schaats gebied, kijk maar naar Art Schenk, Rintje Ritsema en Sven kramer.





Het zo geliefde Sint Maarten´s feest, waar kinderen met gekleurde lampion´s door de straten lopen en liederen zingen over Sint Maarten. Wie kent niet de Hollandse Jenever die buitenlanders graag meenemen in hun koffer. Vergeet niet onze Nederlandse strippen, zoals Tom Poes van Marten Toonder, Pa Pinkelman van Godfried Bomans, Agent 372 van Martin Lodewijk, maar vooral niet Jan Jans en de Kinderen en Jip en Janneke. De laatste twee heb ik tot vervelends toe voorgelezen aan mijn eigen drie meiden. ze konden er maar geen genoeg van krijgen.





De Nederlandse literatuur heeft veel belangrijke en internationaal bekroonde schrijvers. Erasmus, Joost van den Vondel, Multatuli, Louis Couperus, Simon Vestdijk, Gerard Reve, Jan Wolkers en Cees Nooteboom. Bekende schilders mogen ook niet ontbreken aan ons Nederlands erfgoed. Peter Paul Rubens, Jan Steen, Vincent van Gogh, Anton Mauve en natuurlijk Mondriaan.
Nederland is ook een land van muzikale tradities. De Golden Earing, en Shocking Blue zijn wereldberoemd geworden. Nederland is het land van het levenslied. Nummers over het leven, met een eenvoudig ritme en eenvoudige melodie. Ze hebben een couplet een een refrein en gaan vaak over de liefde, de dood en eenzaamheid. Een geliefd instrument van de Hollanders is de accordeon. Deze wordt ook vaak ingezet bij het levenslied, zoals bij Koos Alberts, Andre Hazes en Willy Alberti. Nederland veroverde de wereld met techno, gabber style, trance, met Tiesto, Armin van Buuren, Ferry Corsten, Sander van Doorn, en Afrojack. De Amsterdam Dance Event is wereld´s toonaangevende elektronische muziek conferentie en het grootste club festival op de planeet.





Nederland heeft een groot aantal aan Nederlandstalige zangers en groepen. Gerard Joling, Jan Smit, Frans Bauer, Guus Meeuwis en Marco Borsato. De twentse groep Normaal die hoge ogen scoorde in de ajren zeventig. Doe Maar, het Goede Doel, FRank Boeijen, Toontje Lager, de Dijk, Acda en de Munnik, Blof en van Dik Hout. Allemaal groepen die we niet kunnen missen. Onze Herman Brood, de ultieme Rock icoon, scoorde met een hit in de Verenigde Staten met Saturday Night. Gruppo Sportivo, Massada, Solution en Focus.

Golden Earring met radar Love staat nog steeds in de top 10 van de Verenigde Staten. Two unlimited, Time Bandits, Dolly Dots, Pussycat, Vengaboys, Crezip, Ilse de lange, ontelbare artiesten die bijdragen aan de muzikale geschiedenis van Nederland. Wie kent niet Ramses Shaffy, Liesbeth List, Herman van Veen met zijn prachtige Nederlandstalige liederen en Boudewijn de Groot.


Onze cabaretiers die de mensen in de schouwburgen en theaters kostelijk vermaken. Voor mij persoonlijk was Toon Hermans de grootste en beste komiek ever. Ik heb hem als kind al zien optreden inde schouwburg in Sittard, de plaats waar hij ook geboren is. Hij hoefde het podium maar op te komen en hij toverde al een glimlach op mijn gezicht. Wim Kan, Youp van het Hek, Herman van Veen, Theo Maassen, Hans Teeuwen, Herman Finkers, Freek de Jonge en Brigitte Kaandorp.


Veel Nederlandse films hebben internationale erkenning gekregen, zolas Turks Fruit, Soldaat van oranje, Spetters, De Vierde Man. Paul Verhoeven is een van de Nederlanders die een prachtige loopbaan in Hollywood verwierf. Dick Maas, de bekende filmregisseur van de Lift, Fonds Rademakers van de Aanslag, Jan de Bont van Speed, Berh haanstra, The van Gogh, Jeroen krabbe, Ruger Hauer(mijn favoriet), Derek de Lint, Sylvia kristel en Clarice van Houten. Allemaal nuchtere Nederlanders die een kans hebben gekregen hun talent te verbreden.



De Nederlandse bord spellen zijn wereldberoemd. Ganzenbord, mens Erger je Niet, en kruiswoordpuzzels. Nederlandse tijdschriften en kranten, foto boekjes met Nederlandse landschappen er op, verkrijgbaar bij elke kiosk. De pepernoten lagen weer in alle supermarkten bij de kassa en de Nederlanders rennen weer massaal naar de winkel om hun kerstinkopen te doen. De kerstbomen staan weer op, huizen zijn weer versierd en de oliebollen kunnen al worden gebakken. Vuurwerk wordt er nu al afgeschoten en behoort ook tot onze tradities.

De lang studeer student behoort ook bij typisch Nederland. De kinderbijslag, de bijstandsuitkering, de AOW, typisch Nederlands. Het Delfts Blauw wordt in delft vervaardigd en is wereldwijs bekend. De welbekende flessentrekker om de laatste druppel nog uit een glazen fles te krijgen is typisch Nederlands. Ken je vrouw Antje nog, een blonde vrouw die de Goudse kaas aanprijst. Onze oranje wortel is een product van Nederlandse origine.


Unox rookworst, vlokken, hagelslag, broodje bal, Berenklauw in pindasaus, Klompen, bitterbal, pannenkoeken, stamppot, frikandel, watermolens, fietsen, kleine auto´s met een caravan er achter, Gouda, Delft´s blauw, tulpen, kaas, onze dialecten, Sinterklaas, Zwarte Piet, pakjesavond, dropjes, zoethout, trek drop, zoute poeder, wonen op het water, drugs, coffeeshops, wallen, rosse buurten, cafés', tterrasjes pikken, koffie drinken, roddelen, worstenbroodje, geitenkaas, haring, wafels, poffertjes, Hollandse nieuwe, filter koffie, snert, bruine bonensoep, chocolademelk, stroopwafel, hutspot, Heineken, Amstel bier, zuur vlees, oliebol, roomboter wafels, rozijnen, de uitsmijter, pasta, zuurkool, muisjes, appeltaart, kippetje, bitterbal,speculaas, pepermunt,koekjes, warme maaltijd, borrelhapjes,borrelnootjes, pinda´s, suikerklontjes, Pickwick, placemats, sleutelhangers, aardappelpuree, en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer. Pfffffffffffffffff.




Nederland zou Nederland niet zijn als we zelfs op het internet onze producten aanbieden.
http://www.boodschappenuitholland.nl/
http://www.degoedkoopstehollandseproducten.nl/
http://www.atouchofdutch.com/
http://www.dropfabriek.nl/
http://www.dutchfoodexpress.nl/
http://www.dutchheritage.eu/index.php
http://www.hollandwinkel.nl/
http://www.sinterklaasshop.nl/
http://www.typicaldutchstuff.com/index.php?


Zo zijn er nog veel meer internet winkels over de hele wereld die onze Nederlandse producten aanbieden.
Nederland is een land waar mensen graag naar toe komen. Veel buitenlanders hebben een speciale band met Nederland. De vakanties worden geboekt aan het Veluwe meer, de Flevopolders, Amsterdam wordt bezichtigd en natuurlijk de Floriade of Madurodam.
Buitenlanders vinden dat de Nederlandse vrouw niet vrouwelijk is, maar stoer, Ook vinden ze het nederlandse zorgstelsel maar niks en daar geef ik ze gelijk in. Ze kenen ons van het jongetje wat zijn vinger in de dijk stopte. Nederlanders, en dan vooral de mensen in het zuiden, spreken veel talen. Nederlanders staan bekend als vriendelijk, open en attent. We staan er voor bekend dat we de Duitsers nog steeds niet hebben vergeven. Ze noemen ons land Holland terwijl het eigenlijk Nederland is. We staan bekend als zuinige mensen, maar hebben wel altijd een koekjestrommel op tafel staan. De Limburgers taan bekend voor hun koffie met vlaai.

We hangen verjaardag kalenders op onze toilet en jonge mensen staan op voor ouderen in de bus of trein. Nederlanders streven naar een egalitaire samenleving, waar niemand iemand´s knecht is, ongeacht werk of inkomen. Wij willen altijd de exacte tijd weten en zijn erg punctueel. Koffie kunnen we niet zonder, behoort tot een van de eerste levensbehoeften. In Nederland wordt er eerst een afspraak gemaakt voordat je bij iemand op bezoek gaat. mannen zijn super goede vaders en vrouwen heel erg toegewijd.
De Nederlanders groeien op met Sesamstraat, de Fabeltjes krant, Goede Tijden Slechte Tijden en Tatort. De huizen waarin we wonen zij voorzien van verwarming en de was doen we in onze wasmachine. Merendeel van de huishoudens in Nederland hebben een televisie ene en wasmachine. Onze treinen gaan door heel Nederland en brengen je waar je maar wilt. Wij Nederlanders vinden het normaal dat we en een democratie hebben een een Koningin.


Wij schrikken van steekpenningen of corrupte verkiezingen.Van pedofielen en porno netwerken.
Wij houden ons hart vast over de bezuinigingen en de nieuw plannen van ons kabinet.
Nederlanders zijn lam geslagen, er is geen vechtersmentaliteit meer.
Mensen zijn moe en lusteloos en lam geslagen


Ik wil dat Nederlanders weer trots kunnen zijn op hun land.
Dat lukt alleen als we ook trots kunnen zijn op elkaar.

Vandollum


Geen opmerkingen:

Een reactie posten