dinsdag 27 augustus 2013

Wat vind ik van de Nederlanders (2)

Wat vind ik van de Nederlanders (2)


Ik weet niet of jullie dit ook zo ervaren, maar wij Nederlanders vinden alles lekker. Als je over straat loopt, dan hoor je: Lekker weer he buurman! Of je gaat bij iemand op de koffie en dan hoor je: Wil je een lekker koekje erbij? Ik zelf zei altijd tegen mijn kinderen: Ga maar lekker slapen. Zo kan ik nog wel even verder gaan. Het is lekker geweest, want het was lekker gezellig.



Ik ben wel vaker in het buitenland geweest, vooral in mijn huwelijk. Ik heb de eigenaardige gewoonte om heerlijk mijn aardappelen en groenten door elkaar te stampen. Vind ik gewoon lekker(daar is ie weer). Indien je in het buitenland begint te prakken, dan kijken ze je met scheve ogen aan. Wij zijn het enigste land met stamppot. We maken overal stamppot van. Andijviestamppot, boerenkool stamppot, wortelen stamppot, spruitjes stamppot. Het liefst een worst van de Hema erbij, lekkere saus eroverheen en smullen maar.


Wat ook typisch bij ons hoort is dat we van niets IETS kunnen maken. Wij maken van resten nog een compleet viergangenmenu. Een heel bekend gerecht is de Blote Billetjes in het gras. Het is een Gronings recept en bestaat uit aardappelen, witte bonen, snijbonen en rookworst. Je schilt gewoon de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen samen met de snijbonen en de rookworst. De witte bonen verwarm je dan apart. na het koken alles afgieten. Haal de worst er uit en stamp alles lekker door met een klontje boter. Klaar zijn je blote billen. Wij houden van de Hollandse Pot.



Nederland wordt ook wel zuivel land genoemd. We vinden het lekker als we een fles melk aan de mond kunnen zetten, en hem dan helemaal leeg te drinken. Ik erger me altijd rot als ik in het buitenland ben en de supermarkt inga en daar staat: Helemaal niks! Geen yoghurt, geen karnemelk, geen rijstepap, geen vanillevla en geen chocoladevla. Alleen maar van die kleine bakjes met yoghurt waar de rauwe vrucht doorheen geslagen is. Wat ik het meeste mis is mijn chocolademelk.

Onze kaas is overal op de wereld geliefd. We hebben jonge kaas, oude kaas, jong belegen kaas, belegen kaas, Maaslander, Beemster, kaas blokjes en kaasfondue. We gebruiken het allemaal op in grote mate en vaker snijden we gewoon een grote homp van het kaas blok af. lekker oppeuzelen voor de televisie. Wat wij als unicum mogen beschouwen is onze kaasschaaf. Ik hebe en keer gezien dat een Nederlander in New York, rijk is geworden met de kaasschaaf. Hij is een top chef in the Big Apple, waar ze niks wisten van kaas en al helemaal niet van de kaasschaaf.





Pannenkoeken eten wij als hoofdmaaltijd, terwijl in het buitenland dit als ontbijt wordt gegeten. Wat we er op doen doet ook menige buitenlander gruwelen. Suiker, poedersuiker, suikerstroop, appelstroop, jam of we gooien er fruit of spek doorheen. We maken zelfs een pizza van de pannenkoek. Alle resten van groenten en vlees kunnen we opbakken en in de pannenkoek verwerken. Wij maken van een pannenkoek een feestmaaltijd.



Wij Nederlanders eten heel veel friet, wel 2,5 kilo per persoon per jaar. Wij hebben allerlei manieren bedacht, die onze friet lekkerder maken. Satésaus, uitjes, curry, stroganoffsaus, ketchup, mayonaise. We hebben mayonaise, frietsaus, joppie saus amerikaanse saus, wat je zelf lekker vind. Zelfs buitenlanders komen naar onze friettent en genieten van onze friet oorlog of onze friet speciaal. Je kan gewoon een snackbar in gaan, maar bij ons haal je deze heerlijkheden ook gewoon uit de muur. De zogenaamde automatiek snacks.



Ons ontbijt ziet er vaker zo uit, dat je denkt dat het carnaval is. De meest uiteenlopende kleuren sieren de tafel. Verschillende soorten brood zoals volkorenbrood, meergranenbrood, witbrood, bolletjes liggen in een brood mandje. Allerlei snij waren, zoals ham, cervelaatworst, leverworst en kaas legt men op een bordje. Hagelslag, vlokken, muisjes, sandwichspread, pindakaas, stroop, pasta, honing, jam horen er ook bij en om het af te maken nog de peperkoek, cracker, rijst wafels en beschuit. Nederlanders schaffen extra grote tafels aan, want anders past dit er allemaal niet op.
Wij vinden het sowieso heerlijk als we veel mensen aan tafel hebben zitten. daar komt ie weer. de gezelligheid.





Wat echt niet mag ontbreken zijn de koekjes. Wij drinken enorm graag thee een koffie en daar hoort altijd gewoon een lekker koekje bij. Een waanzinnige keus ligt er in de supermarkten en soms staan we er een half uur voor, om eindelijk twee pakjes mee te nemen. Speculaas, boter koekje, amandel koek, pinda rots, zand koek, lange vinger, bokkenpoot, bastogne koek, chocolate chip koekje, roze koek of een heerlijk gevulde koek. Een koekje erbij is gewoon lekker!





Op elke hoek zit ook wel een bakker. Ik loop hier in Limburgse er altijd met een straal omheen, want de verleiding is te groot. De heerlijkste broden, broodjes, taarten, mocca staven en bonbons liggen er dan voor je neus. Slagroomtaart, appeltaart, chocoladetaart, hazelnoot taart, bavarois en de overheerlijke rijstevlaai.





Wat zijn wij Nederlanders, zonder onze eigengemaakte soep. De erwtensoep, de bruine bonensoep, de kippensoep of de groentesoep. Van kleins af aan maakte mijn moeder twee keer in de week zelf soep. Meestal was dat in de zomermaanden kippensoep of groentesoep, maar in de winter kwamen de dwars-door-de-tuin soepen. De erwtensoep gemaakt van spliterwten, rundvlees, rookworst, selderij, ui en spek.Hoe heerlijk rook dat als je thuis kwam en mama had de soep opstaan?. Deze dikke soepen worden in Nederland ook als hoofdmaaltijd gezien. Je krijgt er een geroosterd sneetje bij, of een boterham en daar moest je het maar mee doen.





Beschuit met muisjes is typisch Nederlands. Deze beschuitjes worden op tafel gezet als er een baby wordt geboren. Bij een jongen worden het blauwe muisjes en bij een meisje roze muisjes. Je moet dan wel de versuikerde anijs muisjes er op doen, Die zijn zo hard en klein, dat je ze niet kapot gekauwd krijgt en dan blijven ze hangen tussen je tanden. Beschuit met oranje muisjes krijg je op Koninginnedag




Waar ik zelf een liefhebber van ben zijn de Nederlandse dropjes. Als ik naar Afrika ging dan zaten er altijd verschillende soorten drop in mijn koffer. Ze zijn er gek op. De centen drop, de katjes, de salmiak, de dropveter, de zoute griotten,schoolkrijt, autodrop, boekendrop, dropkabels, dropsleutels, dropzuurstok, dropstaafjes, zoethout, zoutepoeder of de trekdrop. Bijna elke Nederlandere heeft wel drop in huis. Bijna 35 miljoen kilo drop wordt er in ons kleine landje opgegeten.





Waar we best trots op mogen zijn zijn onze Nederlandse dranken. Buitenlanders zijn gek op onze streekdranken, traditionele dranken en rijden ook met liters ervan de grens over. Jonge jenever, Koetsiertje, Oranjebitter, Oud bruin, Berenburger en de boerenjongens.





We kennen ontzetten veel streekdranken. Drenthe heeft de Allemansgading. Groningen heeft de boerenjongens, rozijnen in brandewijn en de boerenmeisjes, abrikozen in brandewijn. Els la Vera is een Limburgse likeur. Fladderak is Gronings en Kruukje Helm komt uit Soest. Kruukje helm is een heerlijke kruidendrank volgens grootmoeder´s recept. Het drankje is vernoemd naar een zij-arm van de rivier de Eem. de drank zit verpakt in een kruikje, vandaar het Krukkje Helm. Lekker!



Dan hebben we nog onze combinatie dranken. Op Ameland de Bakkummer koffie . Friesland de Boerenkoffie of de Dokkumer koffie. De Limburgse koffie zal ik even uitleggen. Dat is een kop koffie, met Limburgse kruidenbitter Els La Vera er in. Els la Vera heeft een beetje een anijs smaak.



Het is gewoon een feit, dat wij Nederlanders gek zijn op eten.Wij doen er alles voor om het zo gezellig mogelijk te maken en de gasten aan onze tafel van alles te voorzien. ER moet zoveel mogelijk op het bord liggen en je moet ook altijd opeten wat er op ligt. Afval houden wij niet van als Nederlanders. dat noemen we geld verspillen. Onze maaltijden spelen zijn een belangrijk kenmerk van familiefeesten en sociale evenmensen.De meeste mensen eten drie keer peer dag, ´s morgens ontbijt, rond de middag een lunch en ´s avonds een warme maaltijd.


Dat kan variëren van een gewone aardappel met een stuk vlees tot een Indonesische rijsttafel. Onze cultuur is zo gemengd dat er van alles wat tafel komt. natuurlijk na het warme eten een toetje, zelfgemaakt of een van de vele toetjes die in de supermarkt staan. We gaan ook vaak uit eten, omdat we dat gezellig vinden. Samen met je gezin of met je vrienden en kennissen. We kunnen naar een steak house gaan of een sushi bar. Volop keuze hier in ons kleine landje.

Bij Nederland hoor gewoon, de aardappels, de puree, de erwtensoep, de spruiten, de rode bieten, de selderij, de witte bonen, de koffie, de thee, het koekje, het stuk gebak, de pannenkoek, melk, karnemelk, boter, kaas, appelflappen, Amsterdamse ui, boerenjongens, bokken pootjes, worstenbroodje, filet americain, frikandel, bami schijf, Haagse bluf, Haagse Hopjes, hagelslag, huzarensalade, kroket, lammetjespap, lekkerbekje, Kletskopje, Krentjebrij, moorkop, muisjes, nasischijf, peultjes, poffertjes, postelein, pruimen, roze koeken, slavink, speculaas, stamppot, soezen, sucade koek, tompoes, vlokken, wentelteefjes, zuurvlees, pfffffffffffffffffffffffffffffff...

Wat een heerlijk land hebben we toch!


Vandollum











Geen opmerkingen:

Een reactie posten