maandag 26 augustus 2013

Waarom vertrouwen we elkaar niet meer?

Waarom vertrouwen we elkaar niet meer?




          
Als we als baby geboren worden hebben we een perfect vertrouwen.
Onvermijdelijk is natuurlijk dat vertrouwen geschaad wordt door je leven, je opgroeien, je familie of zelfs vreemden. De eerste mensen die voor honderd procent vertrouwen zijn onze ouders.
Als ze integer zijn vertellen ze ons de waarheid en houden in ieder geval hun beloften.
We zijn dan van nature als we zo opgroeien geneigd om ook anderen te vertrouwen.
We verwachten dat hun het zelfde doen en dat ze ons vertrouwen niet zullen beschamen. Indien dit vertrouwen beschaamd wordt dan kan dat tot grote schade leiden. Niemand van ons in ons volwassen leven behoudt het perfecte vertrouwen waarmee we geboren worden.


Iedereen heeft behoefte aan vertrouwen. Vertrouwen in je zelf, in anderen en in de wereld.
Als we bang worden om te vertrouwen, door bijvoorbeeld angsten, dan raken we ons zelf kwijt. vreemd gedrag kan de kop opsteken zoals agressief gedrag of een nijdig sarcasme. De basis ligt altijd in onze kindertijd. daar ontwikkelen wij ons en kunnen we er van op aan dat we liefdevol verzorgd worden, dat we troost krijgen, bemoediging krijgen en zelfs aanmoediging. Ik noem het altijd de interen veiligheid van een mens.

We ontwikkelen zelfvertrouwen doordat onze ouders ons kennis laten maken met nieuwe zaken. ervaringen op school of in de puberteit die negatief zijn voor ons zelfvertrouwen haalt onze eigenwaarde echt wel naar beneden.Ook traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik kan het zelfvertrouwen vernietigen. Vertrouwen leeft in onze geest. Je kan vertrouwen niet aan en uitschakelen zoals een lichtschakelaar. Ons vertrouwen moeten we koesteren en ons gevoel van eigenwaarde versterken. Hoe minder we denken hoe kwetsbaar we zijn hoe standvastiger ons zelfvertrouwen zal blijven staan.



Onze economie heft heel wat slachtoffers gemaakt en veel burgers hebben het vertrouwen in de mensheid verloren. Piekeren over de toekomst doet iedereen, maar als het je leven gaat beheersen dan ben je fout bezig. Wederzijds vertrouwen is de sterkste bouwsteen in een relatie tussen mensen. Als dat ontbreekt, stort het hele gebouw in.

Betrouwbaarheid is een eigenschap die hoog aangeschreven staat. Als je betrouwbaar bent, word je beschouwd als een waardevol mens. Als je het vertrouwen van anderen hebt verloren, bestaat de kans dat men je waardeloos vindt. We zullen de mensen om ons heen ertoe moeten brengen, te tonen dat ze het vertrouwen van anderen waard zijn. Daardoor zullen ze veel waardevoller worden voor zichzelf en anderen.
 
Indien we domme fouten maken en verkeerde informatie in ons opnemen worden we op een koers gezet waarop we zelf fouten gaan maken. Mensen willen je zaken laten geloven omdat het in hun straatje past. Niemand maar dan ook niemand behoort jouw at op te dringen. je moet zelf ej eigen conclusies trekken en de warboel van leugens ontrafelen. Er zijn veel mensen met kwaad in hun hoof op deze aarde, maar ook veel goedwillende mensen. Onze maatschappij wordt opgebouwd door deze goedwillende mensen. Zou dit niet zo zijn waren we allang van de aardbodem afgeveegd.
 
 
Er is geen gouden regel hoe vertrouwen bewaard kan blijven. er is wel een regel en dat is dat je anderen nooit iets aandoet wat je ook je zelf niet zou aandoen. Verwoestingen die je aanricht in iemands leven, kunnen zo niet meer door de vingers worden gezien. De samenleving zit al vol met kinderverkrachters, moordenaars, pedofielen en andere gevaarlijke zieke geesten. In deze tijd waarin wij leven gaat dan de kwaliteit van leven wel heel erg snel achteruit.
 
Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen van de toekomst een goed zelfvertrouwen krijgen. Kinderen moeten sowieso vaker gehoord worden in deze maatschappij en niet alleen maar orders krijgen. Het draait allemaal om rechtvaardigheid, om eerlijkheid en betrouwbaarheid. Vriendelijkheid en zelfbeheersing of verdraagzaamheid tussen iedereen. Vergevingsgezind zijn of aardigheid is ook een weg. Liefde staat natuurlijk bovenaan, want zonder liefde is er geen begin.
 
Bewondering, welwillendheid, verdraagzaamheid, eerlijkheid, loyaliteit, begrip, oprechtheid, vriendschap, vertrouwen, beleefdheid, liefde en respect en vooral integriteit.
 
 
Soms proberen anderen ons klein te krijgen, of onze verwachtingen en dromen, onze toekomst en onszelf kapot te maken. Indien je bij je eigen doelen blijft, je eigen normen en waarden hoog houdt, en je eigen leven creëert, zorg je er in ieder geval voor dat het goed met je gaat.
 
Laten we als mensen hier op aarde ons niet meer blind staren op vernietigende mensen.
Staar je zelf niet blind op soap sterren, merken, politici, misdaad, face book of twitter.
Blind staren op negativiteit, op ellende en op agressie. Besteed die tijd aan je zelf, want jij bent belangrijk. Blind staren op persoonlijk geluk heeft nog nooit iemand geluk gebracht. houd op met dat vruchteloze blindstaren op je persoonlijke geluk, en het rücksichtslos nastreven ervan.
Laat het los en stop alle extra tijd en energie die u daarmee krijgt in het van betekenis zijn voor anderen.
 
Help anderen.
 
Zorg voor anderen.
 
Geef om en aan anderen.
 
Maak een verschil.
 
Ik beloof u; dat zal u leven écht verrijken!
 
 
 

Vandollum





Geen opmerkingen:

Een reactie posten